Водният режим в Перник се затяга още, кметът на града свиква кризисен щаб. На този фон, от Окръжната прокуратура заявиха в петък, че двама министри може да бъдат подведени под отговорност. Не са взети навреме мерки, обяви в "120 минути" говорителят на окръжната прокуратура Николай Цветков.

В петък стана ясно, че заради кризата прокуратурата започва проверки и на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие за безстопанственост и престъпления по служба. От министерството на околната среда и водите казаха за bTV, че не се притесняват от започналата проверка, както и че ще предоставят на прокуратурата необходимите документи

В Закона за водите ясно е посочено какво е задължението на министрите, на МОСВ и МРРБ, и надолу по йерархията, до управителя на ВиК. Въпреки че обемът на язовира намалява прогресивно и отминават месеците, в които може да се напълни - водата намалява, но никой не взима мерки, заяви Николай Цветков.

Той обясни още, че управителят на ВиК Перник е подал докладна до кмета, че нивото на водата пада и има опасност от воден режим. 

„Язовирната стена е ремонтирана, изтеглени са 32 млн. лева за това Беше докарана фирма, която да използва водолази, тъй като ремонтът следва да се извършва в тази част, която е под водата. Уверенията бяха, че това по никакъв начин няма да попречи на нивото на водата в язовира”, отбеляза още прокурорът. 

По думите му обаче, според справка, която са дали от Министерството на околната среда и водите, през месеците май, юли и август са изпуснати над 7 млн. кубика от язовира. 

„В началото на септември двама депутати от Перник бяха направи ли запитване по време на парламентарния контрол.Тогава министър Аврамова каза, че има временно проблем с водата, като до края на годината нивото ще бъде възстановено. Не знам как е мислила, че ще стане”, каза още Николай Цветков. 

Цялата водопроводна мрежа е стара, самото законодателство също, отбеляза прокурор Николай Цветков.

„МРРБ отговаря за стената на язовира, както и за цялата система, която отвежда водата до абонатите. МОСВ отговаря само за водата, която  е в язовира. Всеки чака другия да свърши работа. Надолу по веригата също чакат някой да се разпореди за нещо”, каза той. 

По думите му безстопанственост има и когато не е упражнен достатъчно контрол, именно това ще се разследва от специализираната прокуратура.

„На първо място трябва да образуват досъдебни производства и след това експертизите ще докажат всички нарушения. В Закона за водите е разпоредено както за директора на Басейнова дирекция, така и за шефа на ВиК, за общинските съвети също има разписано каква е отговорността, както и за областния управител и на края – за кмета”, обясни прокурорът. Според него това са хората, които на практика не са свършили нищо.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!