Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на околната среда Нено Димов ще бъдат разследвани от прокуратурата за безстопанственост и престъпления по служба заради водната криза в Перник.

Обвинител от Перник сезира Специализираната прокуратура. За такова нарушение на закона, Наказателният кодекс предвижда до 12 години затвор. 

„Налице са данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от  Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Р. България”, пише в становището на районната прокуратура в Перник.

Снимка: btvnovinite.bg


Преписката вече е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. На този фон Перник продължава да е в тежка криза за питейна вода.

Кметът Станислав Владимиров казва, че търпението на съгражданите му започва да се изчерпва. „Последният месец ситуацията е доста емоционална, нормално е хората да са гневни, нормално е хората да искат някой да понесе отговорност за тази критична ситуация”, коментира той.

Екоминистърът Нено Димов засега запазва мълчание за постановлението на прокуратурата. Регионалният министър обаче отговори на въроса – смята ли, че носи вина за безстопанственост или бездействие. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако има грешка в управлението на процеса от Вик-дружеството, чийто принципал е министъра, ако има проблем и грешка, то аз бих го отчела като мой личен поглед, като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, за да се съхрани водата за по-дълго време”, заяви Петя Аврамова.

Антония Деветакова обаче ни показва доклад от преди 2 дни. Той е поръчан от Общинския съвет на Перник и е изготвен от Софийска вода. Столичното дружество е анализирало мрежата в Перник. В документа пише, че индустриалната зона на града продължава да се захранва с питейна вода.

Снимка: btvnovinite.bg


„Според разчетите на доклада – над 25 млн. л. питейна вода отиват към индурстриалната зона. Около 290 л/сек се подават към индустриалната зона и тези количества представляват над 40% от цялото количество, подавано към територията на гр. Перник”, пише в документа.

Снимка: btvnovinite.bg


Тежката криза в Перник вдъхнови местна народна певица да напише песен за безводието.