Решението на кризата с водата в Перник очевидно няма да дойде скоро – общинската администрация, областната управа, ВиК дружеството и министерствата на екологията и регионалното развитие си разменят обвинения вече близо месец, но това по никакъв начин на пълни чешмите на около 100 000 души, които оцеляват на режим и които в близко бъдеще няма да видят нормално водоподаване.

Протести в миньорския град не липсват, а задълбочаването на проблема само може да увеличи броя на недоволните и решимостта им да потърсят сметка на всички виновни.

Някои перничани се опитват да открият в абсурдната за Европа през XXI век ситуация и творческо вдъхновение. Сред тях очевидно попада младата фолклорна певица Ива Давидова, която записа песен, посветена на сложната ситуация.

Заглавието „Перник нема вода” не оставя много на въображението, като лирическата героиня на текста все пак запазва позитивизма си („Перничани здрави, ако са корави / и без вода могат къпани да одат”, но също и „Само да е здраве с вино и ракия / перничанье и без вода пак че се напия”) и споделя своята надежда „Владайска вода да ни спАси”.

Музиката е граовски фолклор с авторска обработка върху текст на Давидова.

Очаквано или не, „Перник нема вода” се превърна в хит в социалните мрежи. Друг въпрос е дали способността на перничани да приемат несгодите със самоирония няма скоро да отстъпи място на жажда за справедливост. И на песни в други по-агресивни музикални жанрове.