Тази седмица в „Роуминг“ трябваше да гостува едно от най-известните телевизионни лица в Беларус - Дмитрий Кохно. Вече почти месец страната е разтърсена от протести срещу властта и президента Александър Лукашенко, обвиняван от десетки хиляди във фалшифициране на изборите.

Бившата съветска република е окупирана от нацистите между 1941 и 1944 г. Беларус дава над 2 милиона жертви във Втората световна война. След падането на Желязната завеса страната се управлява с желязна ръка от бившия директор на земеделско стопанство Александър Лукашенко.

За първи път той печели изборите през 1994 г. след масирано присъствие в медиите като председател на антикорупционната комисия на парламента.

През последните 26 години той балансира между Русия, която е най-близкият икономически и политически партньор на Беларус, и Запада, който често го нарича "последния европейски диктатор".

Шестата поредна изборна победа на Лукашенко разпали през август най-масовите протести в историята на страната. Арестувани са хиляди, но това не отказва белорусите да поискат смяна на президента си, обвинявайки го в изборни фалшификации.

Според индекса на "Репортери без граници" Беларус е на 155-о място по свобода на словото. Всички национални телевизии в страната са държавни.

Журналистите в тях обаче подкрепиха протестите още в първите дни. Сред тях е и Дмитрий Кохно - първо водещ на икономическо предаване, но след решение на ръководството той е преместен в лайфстайл сферата. Дмитрий е сред най-известните лица от малкия екран в страната.

След началото на протестите Дмитрий беше сред известните лица в страната, които остро разкритикуваха начина, по който властта противодейства на протестите.

В сряда екипът на предаването „120 минути“ се уговори с него за включване в "Роуминг". Дмитрий се съгласи да разкаже за начина, по който действа властта на Александър Лукашенко и ситуацията в Беларус. Беше щастлив, че телевизия от България - страна, в която в момента също има протести, се интересуват от случващото се в неговата държава.

Няколко часа по-късно обаче е бил арестуван, но не от полицията, а от специалните части. Така не успя да се яви на уречения час, за да го видите и чуете в днешното издание. 

До момента няма информация в какво е обвинен Дмитрий Кохно - човек с хиляди последователи, особено сред младите хора в страната. Публично той защити именно тях срещу полицейската бруталност по време на най-масовите протести.

Дмитрий Кохно - един неосъществен „Роуминг“ в смутно време, не само за България. Очаквайте интервюто, след като бъде освободен. Вярваме, че това ще бъде скоро!