Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува. Това каза в предаването „120 минути“ бившият ни външен министър, евродепутат и дипломат Надежда Нейнски.

„Русия не нападна Украйна заради НАТО – както се твърдеше в началото. Русия нападна Украйна, защото смяташе, че тя не бива да съществува, както и с идеята, че тя ѝ принадлежи. Русия смята, че Украйна не може да бъде независима държава. Това е част от великите имперски амбиции на Русия“, поясни тя.

„Русия и нейните поддръжници от определени тоталитарни държави много отдавна са се готвили за тази война. Не само руската икономика, но очевидно и тази на Северна Корея, на Иран – това въобще не го коментирам. Икономиките им очевидно са насочени към военната основа. Европа и САЩ до последно не очакваха, че Владимир Путин ще нападне Украйна“, обясни тя.

Бившият ни външен министър подчерта, че демократичните общества са били в шок от тази война и не са успели да се справят с производството на необходимите оръжия. Според нея не става въпрос за пари, а за реорганизиране на икономиката. „Тепърва се води дебат за организирането на оръжейно производство в самата Украйна“, поясни тя.

Тя призна, че „провокациите на Доналд Тръмп не са от вчера, но нещо, което тази война направи е да събуди Европа за това какво представлява Русия и какви са нейните амбиции“. Според нея дебатът за изпълнението на ангажимента – всяка страна членка в НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана, е изключително важен.

Надежда Нейнски коментира и вътрешнополитически теми – ротацията и предложението за подписването на меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„В демократичния свят между участниците във властта се сключва споразумение, в което много ясно са разписани правата и отговорностите на всеки. В последно време се говори само за това как ще се разпредели властта. Според мен това, пред което са изправени всички е, как ще се обедини властта“, каза тя.

Според нея е важно обаче България да има единна вътрешна и единна външна политика. „Най-много ме е страх да не се компрометира идеята за евроатлантическо мнозинство“, посочи още тя.