„Дебатът между България и РС Македония винаги се е водил с много емоция“, отбеляза Надежда Нейнски, външен министър на България от 1997 г. до 2001 г. и посланик на в Турция от 2015 г. до 2020 г. В предаването „120 минути“, тя подчерта, че България винаги е имала една последователна политика на подкрепа.

„За нас е изключително важно РС Македония да стане член на ЕС, обаче това членство преминава през определени изисквания, които сме спазвали всички, които сме били кандидати“, припомни Надежда Нейнски.

„Определено има преследване на македонски граждани, които имат българско самосъзнание. През последните години много македонски граждани поискаха български паспорти,  като се позоваха на свои исторически корени, които ги свързват с България“, отбеляза Нейнски. По думите й на преследване са подложени и много политици, които говорят за общо минало с България.

„Между България и РС Македония беше подписан договор за приятелство и добросъседство през 2017 г., в него на практика се уреждат всички спорни въпроси, проблемът е, че договорът не се спазва“, смята Надежда Нейнски.

Според нея това е договор подписан от страна, членка на ЕС и страна, която е кандидат за членство. Така според нея проблемът между България и РС Македония е европейски.

„Европа трябва да отговори дали ще застане като гарант за изпълнение на този международен договор“, посочи Надежда Нейнски.

„Това, което се предлага, е да се обсъдят през ноември двустранни протоколи, след това да се изработи Пътна карта, която да се включи в рамката за преговори на РС Македония. По този начин ЕС ще стане гарант по изпълнение на този договор“, смята бившият външен министър.