"Роуминг" от миналата неделя имаше голям отзвук не само в българските медии, но и в целия регион. Беше сложна седмица. Иранска ракета по погрешка свали пътнически самолет, малко след като Иран изстреля ракети срещу американска военна база.

Ще видите целият контекст, в който се случва това. След като миналата неделя в рубриката "Роуминг" поканихме израелски генерал и бивш агент на ЦРУ, сега сателитната връзка е с Техеран. Като цяло това няма да е просто интервю, а нашият опит да съберем и разговаряме с някои от основните действащи лица на световната сцена. За да чуете наистина всички позиции в момента, колкото и страшно да звучат някои думи в следващите минути.

За съжаление, участието на бившия агент на ЦРУ Робърт Беър в "Роуминг" на "120 минути" миналата седмица се оказа зловещо пророческо.

Снимка: btvnovinite.bg

"Не виждам как някой ще каже "Нека не задълбочаваме, нека водим преговори, нека ползваме дипломация." Иранците никога не са го правили, ще трябва да си променят нрава, но не виждам признаци това да се случи. Не забравяйте, въпреки че САЩ никога не са го признавали, след като свалихме пътнически самолет на иранските авиолинии през 1988 г., те ни отвърнаха и свалиха полет 103 на "Пан Ам" над Локърби. Това е силата на "Ал Кудс". Тя отмъщава. Няма случаи досега да не е отмъщавала", каза Беър.

В сряда световните медии започнаха емисиите си за деня с извънредна новина: Украински пътнически самолет се разби малко след излитането си от летището в Техеран. Загинали са най-малко 170 пътници и екипажът. 

На другия ден световни лидери заявиха, че иранска ракета е свалила украинския самолет.

Снимка: btvnovinite.bg

"Разполагаме с разузнавателни данни от различни източници. Включително от партньорски служби и нашите собствени агенции. Данните показват, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух", обяви Джъстин Трюдо.

След тези думи на канадския премиер Трюдо в четвъртък, събитията се развиваха мълниеносно. Медиите разпространиха клип, на който се твърди, че е заснет момента, в който ракета удря самолета малко след излитането му от летището в Техеран. Първоначално, официалните лица в иранската столица категорично отрекоха всякаква съпричастност.

В ексклузивно интервю в "Роуминг" на 120 минути, близкият до режима проф. Мохамед Маранди от Техеранския университет изрази точно тази теза. Но все пак, оставяйки вратичка за иранската съпричастност към свалянето на самолета.

На въпроса: "Президентът на Украйна каза, че всички възможни сценарии се разглеждат, включително нападение. Канадски и американски представители заявиха, че самолетът е свален от иранската отбранителна система?"

Снимка: btvnovinite.bg

Маранди отговори: „Да, американците и канадците, разбира се, не са представили никакви доказателства, а клиповете онлайн не показват никакви ракети, особено след като казаха "две ракети", а не е имало две експлозии или признаци, че ракети са се движили към самолета. Но дори да е бил свален, хипотетично, дори да е бил, все пак САЩ са виновни, те заплашват Иран, САЩ извършват военни действия срещу Иран, САЩ заплашват, че ще бомбардират ирански културни обекти и всички други форми на инфраструктура в страната. Тръмп, като ескалира ситуацията, създава напрежение в целия регион и ни води към друга, опасна ситуация. Но подчертавам, че към момента няма доказателства да е имало каквито и да било ракети. Истината ще излезе наяве“, каза.

Няколко часа по-късно, след като официално Иран призна, че тяхна ракета е свалила самолета и това е било грешка, Маранди заяви:

"Много е болезнено. Но истинският виновник е Тръмп. Toй заплаши Иран със заличаване и унищожение на нашите културни паметници. И извърши военно нападение над нас. Три дни след катастрофата и разследването й, въоръжените ни сили излязоха с изявление. 4 години след свалянето на самолет на "ИранЕр", списание "Нюзуийк" разкри истината.

Тук Маранди прави препратка с полет 655 на иранските авиолинии, който е свален  погрешка от американска ракета през 1988 г. Загиват 290 души. Официално Вашингтон никога не признава за действията си. Но докога ще продължи тази политика "Око за око". Американският представител на Съединените щати за Иран Брайън Хук заяви късно в петък по време на конферентен разговор с участието и на нашия репортер Димитър Иванов, че "всички страни в региона в момента са в риск".

"Изключително важно е за държавите по целия свят да разберат, че трябва да се противопоставим на иранската ракетна програма. Не можем да допускаме тестове на балистични глави и увеличаването на ракетния арсенал, който поставя страните в региона на риск. Ние виждаме усилията им да установят така наречения коридор на контрол и увеличаването на ракетите в района“, казва Хук.

Иранският удар по американската база в САЩ беше странен. Нямаше жертви, нито сериозни разрушения.

Питам Маранди: Вашият удар по военната база "Айн ал Асад" изглежда внимателно изчислен така, че да се демонстрира, без да убива. Предупредихте ли преди това иракчаните или американците да оттеглят силите си от базата, за да се избегнат жертви?

"Иранците информираха иракчаните преди нападението, в съответствие с международните закони и защото иранското правителство има много добри отношения с иракското правителство. Не знам дали всъщност са убити американци, защото има затъмнение от тяхна страна и много малко информация идва оттам. Но знаем, че според сателитната информация, всичките ракети са уцелили мишените си. Нито една не е попаднала в празно поле. Всички са уцелили сгради, депота, пространства, където е имало дронове и хеликоптери. Идеята не е била да се убива, а да се изпрати послание на американците, че всички американски бази в района, особено в Персийския залив, са уязвими към иранската технология. Това важи и за Саудитска Арабия и Емирствата, ако американците продължат конфликта, ще се гледа на тях като на вражески страни и ще бъдат цел заедно с американците. Това нападение показва, че държавите не могат да се защитят от Иран, така че най-добре да се опитат да окажат натиск на американците да се прекрати тази ескалация. Мисля, че това и направиха", каза професорът.

Очевидно е, че иранският военен отговор срещу американската база в Иран е бил планиран така,  че американците да знаят какво предстои. В тази посока е и изказването на Тръмп часове след иранските удари.

Снимка: btvnovinite.bg

"Докато съм президент на САЩ на Иран никога няма да му бъде позволено да има ядрено оръжие. Радвам се да ви информирам, че американския народ трябва да е изключително признателен, че всички наши войници са добре след атаката на иранския режим от миналата нощ. Няма загуба на човешки животи – нито американци, нито иракчани, заради системата за ранно предупреждение, която работи много добре", заяви американският президент.

Искаме да разберем как е възприето посланието на Тръмп в Техеран и питаме: Изказването на Доналд Тръмп от тази седмица, той твърди, цитирам: "Иран може да бъде велика държава. Но мир не може да възтържествува, докато Иран продължава да разпространява хаос и терор в региона". Какво бихте му отговорили?

"Едно време Тръмп каза, че Обама е създал ИДИЛ и каза, че преди Иран се е бил с ИДИЛ. Всичко, което казва, е изпълнено с противоречия. Не виждаме логика в изреченото от него, защото днес казва едно, а утре – нещо друго. САЩ, от хиляди километри разстояние, окупира държави, унищожавайки ги една след друга, заедно със саудитците са унищожили Йемен. Вижте Либия, Либия дори не е близо до Иран. Унищожиха страната и я превърнаха в провалена държава. Американците могат да винят само себе си за цялата тази разруха. Не могат да винят други", казва Маранди.

В Техеран не харесват и идеята на Доналд Тръмп НАТО да се ангажира повече в региона.

"НАТО си има своята вътрешна криза. Отношенията между САЩ и другите държави членки на НАТО са сложни. Държавите членки на НАТО вече си имат достатъчно проблеми с икономиките им. Освен това, смятам, че е много важно зрителите Ви да осъзнаят, че ако има продължаващи конфликти, ако има война в този регион, още милиони души ще тръгнат в посока към Европа. Ако това иска народът в страната Ви, то да подкрепят Доналд Тръмп“, категоричен е проф. Маранди.

За администрацията във Вашингтон в момента приоритет номер едно е да предотврати Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Налага се нова серия от американски санкции, които със сигурност ще разклатят още повече иранската икономика и да предизвикат вътрешни събития, които да разклатят режима.

Снимка: btvnovinite.bg

"Виждали сте този феномен, когато някои хора се санкционират повече от веднъж. Ние използваме различни инструменти, които санкционират различни заплахи. Много е важно за нас да санкционираме силовите формирования на режима "Басидж", които убиват иранци, борещи се за своята свобода", казва съветникът на САЩ за Иран Брайън Хук.

В тази толкова променена ситуация, готов ли е Иран да гони своето отмъщение, както обяви часове след ликвидирането на ген. Касем Сулеймани? Докъде е готов да стигне Техеран в търсене на възмездие?

„Иранците смятат, че към момента военният отговор на Иран е бил достатъчен, унижил е САЩ, защото не са успели да свалят нито една иранска ракета и всяка ракета е уцелила мишената. Това беше предупредителен изстрел за американците, че ако продължат, всички американски бази и всички саудитски и емиратски активи, ако помогнат на американците, лесно могат да станат цел, без някой да може да спре Иран. Иранците искат да опазят мира, а американците трябва да осъзнаят, че в конфликта няма да могат да победят“, казва проф. Маранди.

Затишието на най-високо ниво е факт. От изминалите минути можем да направим заключение, че след тази драматична седмица и иранци, и американци се въздържат от ескалация. Свалянето на пътническия самолет край Техеран е трагедия, която почерни над 170 семейства.

Неизбежно тя ще хвърли сянка върху мобилизацията на обществото около режима в Техеран след убийството на генерал Касем Сулеймани. В последните 24 часа се наблюдават протести срещу режима на аятоласите. Млади хора отново излизат по улиците.

Ситуацията се променя с часове. Преди десетилетие Иран беше под почти постоянни американски санкции. Но най-тежко подейства изключването на страната от системата за международни разплащания SWIFT, която изолира напълно иранската икономика от света.

Ще се стигне ли отново до тази най-крайна мярка? До какви промени ще доведе това вътре в Иран и как ще отговори режима?

Предстоят събития с непредсказуеми последствия, които ще усещаме не само в Близкия Изток и в САЩ, но и в Европа. Най-вече в Европа. Както винаги се случва.