Съединените щати налагат нови по-строги санкции над Иран. Специалният съветник на американския държавен секретар по въпросите на Иран Брайън Хук заяви по телефона за bTV, че „провалът на международната общност да погледне по-сериозно върху иранските ракети е създал риск от война в региона".

Новите санкции са насочени конкретно срещу иранската промишленост и бизнес с метали. Според заповед на президента Тръмп може да бъде санкциониран всеки, който търгува с ирански металургични, текстилни или минни компании.

Предприети са и мерки срещу други 8 висши представители на режима. Новите мерки не отменят старите.

Страните от НАТО вече са били уведомени, че САЩ искат по-засилено присъствие в региона.

„Изключително важно е за държавите по целия свят да разберат, че трябва да се противопоставим на иранската ракетна програма. Не можем да допускаме тестове на балистични глави и увеличаването на ракетния арсенал, който поставя страните в региона на риск“, заяви Брайън Хук, специален политически съветник на Държавния секретар по въпросите на Иран.

Що се отнася до риска за нашата страна, Хук каза: „Не мога да кажа нищо конкретно за България, но ние виждаме усилията им да установят така наречения коридор на контрол и увеличаването на ракетите в района“.