През последните месеци сред неработещите обекти заради пандемията от коронавирус бяха десетки музеи и галерии. Така, за съжаление, голяма част от изкуството остана затворено, защото част от културните институции нямат онлайн изложби.

Снимка: btvnovinite.bg

Един млад мъж обаче решава, че ще се опита да направи едни от обичаните от поколения картини по-достъпни в интернет. Цветомил Иванов „анимира“ платната на Владимир Димитров-Майстора.

Националната галерия е дом на хиляди произведения на изкуството, съхранени във вековете. Картините на Майстора са едни от най-ценните доказателства за световното ниво на българското изобразително изкуство.

Снимка: btvnovinite.bg

28-годишният Цветомил е графичен дизайнер. Рисува и на платно и казва, че емоцията става по-силна с историите зад движението на четките.

„Много често хората си казват: „Аз не обичам много да ходя на галерия, защото не разбирам изкуството, не разбирам картините“, но това, което трябва да знаят е, че всяка картина комуникира с наблюдателя по различен начин и никой не може да ти каже, че по този начин, по който ти я интерпретираш е правилен или грешен“, разказва той.

Снимка: btvnovinite.bg

За да направи Майстора по-достъпен, Цветомил създава свое любителско видео в една от платформите за видеосподеляне, където картините оживяват.

„Изкуството като изкуство както е в момента е изключително важно, но със сигурност могат да се вкарат и технологиите - ако не в самата галерия, то извън нея, за да се получи една много добра сплав, която да работи заедно и да привиква все повече и повече хора, които да дойдат и да го оценят, защото поколенията се менят, хората възприемат по различен начин информацията и вниманието им се задържа по много по-различен начин спрямо преди време“, допълва младият графичен дизайнер.

Снимка: btvnovinite.bg
И дори да е вложил много емоция и желание в съживяването на героите от творчеството на Майстора, казва, че всеки трябва да види картините му на живо.

Част от платната на най-известния български художник са в „Квадрат 500“. За да е още по-близо до хората, Националната галерия е създала и своя страница в глобалната културна платформа на „Гугъл“.

Снимка: btvnovinite.bg

А Любомил вярва, че с видеото си Майстора на четката от миналия век ще докосне сърцата на онлайн потребителите днес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!