Единственият начин да се докоснеш до творчеството на Кристо и Жан-Клод е да ги следваш - не да ги разпитваш и да човъркаш там, където понякога той няма време да ти отговори. Само така можеш да се доближиш до света, начина на работа и чувстването им.

Това заяви журналистът Георги Тошев, който се среща очи в очи с покойния световноизвестен художник в Япония по време на голяма ретроспектива. 

За “Тази събота” той сподели, че времето за Кристо е течало по-бързо, отколкото при останалите хора. По думите му той не е имал време за дребни неща от типа на вечери и коктейли, които държавни глави и световни лидери са организирали в негова чест.

Според него Кристо и Жан-Клод никога не са ползвали дотации или други пари - те са правели изкуството си, продавайки свои произведения, защото са държали до последно да бъдат независими. 

“Той беше перфекционист във всичко. А когато почиваше - ние знаехме, че нямаме правото да го безпокоим”, разказа журналистът.

“Гордея се с това, че е българин, но не съм го възприемал точно като българин. Този човек по дълбоко мое убеждение беше свързан с България. До последно той общуваше със своите братя, които останаха да живеят в родината си”, сподели Тошев. 

По думите му Кристо, наред със своите познати отпреди 25 г., е имал и много млади и нови фенове.

Вижте цялото участие на Георги Тошев във видеото!

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!