Църквата никога не е била източник на зараза, там много пъти са се прекратявали епидемии. Трябва да се молим на Бог, заради нашите грехове е допуснато това нещо. Това заяви в предаването „120 минути“ митрополит Гавриил, който управлява Ловчанската епархия.

„Голямо изпитание е за хората, съжаляваме за тези, които ги е постигнала тази епидемия, но си мислим, че трябва да използваме времето на Великия пост за особено покаяние и молитва. Господ, който е допуснал това явление, да ни избави от него и то по-скоро да отмине и да бъдат освободени хората от тази страшна напаст, която е постигнала целия свят, добави митрополитът.

„Господ тук, на този свят, не наказва, той се старае да ни спаси и както един родител своите деца не може винаги да ги награждава, някой път трябва с нещо да ги накаже, за да се стреснат да станат по-сериозни, по същия начин и Господ допуска.

Погледнете около нас какви неща се случват, много пъти страшни и хората не мислят за това, че това са много пъти грехове, престъпления.

Ние говорим за тази напаст, но колко много по-страшни неща има около нас – ние за това не мислим и не мислим колко е страшен грехът, който опустошава човешката душа.

Това идва за да ни стресне, да ни покаже, че трябва да поправим себе си, да искаме от Бога прошка и да искаме неговата помощ, защото църквата е преживяла много епидемии и винаги с молитва, покаяние и пост те са преодолявани в църквата".

Митрополит Гавриил заяви, че има писмо от Негово Светейшество Патриарх Неофит, което е одобрено от всички митрополити.

"В него е дадена насока как да се действа – мерки за хигиена, всичко, което е необходимо да се прави. Но в това писмо не е казано, че трябва да затваряме църквите и, че не трябва да се молим и са служим,  а обратното - с по-голямо усърдие, да се обърнем с молитва към Бога.

Спазвайки всички необходими условия за хигиена, ние ги спазваме, но не се отменят службите, защото те са тази духовна сила, която първо дава на човека сила и въодушевление да преодолява трудностите и с тях можем да омилостивим и Господ да ни избави от тази страшна епидемия".

В храма има тайнства, най-голямата сила в църквата са тайнствата, най-великото от тях е Светото причастие, това вкъщи няма как да стане. Основната сила на християнството е Светата литургия и Светите тайни, когато човек е болен, заразено болен, той ще бъде вкъщи и ако трябва свещеник ще отиде в тях и ще го причести, църковните хора са съвестни, който е болен не ходи в църква“, каза митрополит Гавриил.

Божията благодат е всемогъща и тя е най-вече в църквата. Може да се ограничава достъп, граници, градове но не и да се спира възможността на хората да ходят в храма и да получават там Божията благодат и помощ, допълни той.

Трябва да кажем Господи прости ни, съгрешихме, помилвай ни, ще се постараем в бъдеще да се изправим, и всеки един от нас да вземе решение, че ще се бори с това нещо и така да привлечем Божията милост, заключи митрополит Гавриил.