Патриаршеският избирателен църковен събор ще определи днес кой ще е новият български патриарх.

Избирателният събор беше свикан с решение от 19 март на Светия синод след смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март.

На 20 юни в пълен състав и след тайно гласуване Светият синод избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол.

Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

За избора на нов глава на Българската православна църква (БПЦ) са нужни 2/3 от гласовете на членовете на Църковния патриаршески избирателен събор.

Ако никой от тримата кандидати не събере нужната подкрепа на първия тур, следва втори, когато се гласува за двамата кандидати с най-много гласове от първия. Този който събере над 50% при второ гласуване, се счита за избран. 

Новият патриарх ще е четвъртият след възстановяването на Българската патриаршия.

Изборният ден започна с Божествена света литургия в Синодалния параклис.

Предвидено е сутринта Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви да бъдат посрещнати в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. Там ще бъде отслужен кратък трисагий (заупокойна молитва) на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала.

Избирателният събор ще започне в академичната зала на Българската академия на науките (БАН). С кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод – врачанския митрополит Григорий, съборът ще бъде открит и ще бъде определено избирателното бюро.