Ако войната продължи, в края на годината ще има глобален проблем с прехраната и сериозна продоволствена криза. Това каза в „120 минути“ бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Според него има смисъл от запаси, но не сега. Дикме бе категоричен, че недостиг на пшеница и брашно в България няма и не може да има в рамките на 7-8 месеца. По думите му обаче всички трябва да приемат, че ще има поскъпване и това е неизбежно.

„Цените на пшеницата, брашното и хляба ще продължат да растат. В момента цената на брашното не е догонила ръста на тази на пшеницата. Тепърва ще видим поскъпването в магазините“, каза той.

„В момента имаме около 2,5 милиона тона пшеница, която е по складовете в страната. Три пристанища са основни износители. Капацитетът да товарят кораби е максимум 10 000 тона на ден. Те не могат да товарят 24 часа повече от 20 дни – това са 200 000 тона. Остават три месеца до новата жътва. Това са 500 000-600 000 тона, ако работят денонощно“, обясни Дикме.

Той каза още, че 10 дни в България вече няма пазар на зърното, защото износителите чакат да видят дали правителството ще забрани износа, както и на каква цена ще излиза.

„Не е работа на правителството да се занимава с цени“, заяви бившият земеделски министър.

„Световната борсова цена на пшеницата в момента върви нагоре особено в страни, които търгуваха с Русия и Украйна. Войната дава много голямо отражение на този бизнес. Русия и Украйна са най-големите износители в световен мащаб на царевица, слънчоглед и на пшеница. Фактът, че двете страни воюват е основание за това да не може да се изнася пшеница от там и е нормално, когато има недостиг на пазара - особено пазари, които имат договори с тези страни - да търсят да попълват резервите си от други държави. България е една от тези държави“, каза още Дикме.

„Може би сегашното правителство ще бъде след Филип Димитров първото, което се опитва да се самосвали от власт. То си създава проблеми и след това ще започне да си ги решава“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!