Мария Касимова-Моасе е разказвач на истории. Новата ѝ книга се казва "Записки от Шато Лакрот". В нея се разказва за българката Калина, която е омъжена за французина Дидие. Едно цяло лято семейството трябва да прекара с родителите на Дидие - мадам Жонвиен и мосю Жан-Батист дьо Лакрот - в имението им във френската провинция. 

"Лакрот беше идея на съпруга ми Стефан, когато започнах да пиша историята. След време ме пита как кръстих книгата. Аз му казах, че съм избрала неговото предложение. Той се засмя и каза, че това значи… лайно", разказа в предаването "120 минути" Моасе.

"Той самият порови из интернет - оказа се, че има имение и рицар с това име, доста известен във Франция", допълва тя.

"В много голяма степен героите в романа са с живи прототипи, но въпреки това не би трябвало да се гледа на тази забавна книга като изцяло по истински случай", каза Мария Касимова. 

Авторката сподели мисъл за смеха от именития си баща Хиндо Касимов: "Много по-трудно е да разплачеш някого, отколкото да го разсмееш."

"Много често хората по света се смеят на едни и същи неща. Обичам близките си хора, пейзажа от моя прозорец", откровена е Мария.  

За френските маниери и реалност, разказва с възхищение: "Пристигаме в къщата на моите свекър и свекърва. Спираме колата, в 8 и половина влизаме да вечеряме. Гринуич могат да си сверяват часа по тях. Ако кажеш, че ще вечеряш пет шницела, те ще ти направят толкова и ще трябва да ги изядеш."

"Много се радвам, че написах тази книга, защото се надявам истински да ги разсмея. Това е лятна книга", надява се Мария Касимова.