„Нексо“ е една от многото световни компании и платформи, които търгуват с криптовалута. Не е борса. Платформата започва дейност през 2018 година. „Нексо“ дава възможност да кредитират или да дадат лихва, ако предоставите вашите криптоактиви“.

Това заяви в предаването „120 минути“ експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Регистрирате акаунт в платформата. Зарежда се онлайн портфейл със сума в долари, левове, евро. Тук е едно от притеснението, за което прокуратурата твърди, че има заобикаляне на санкциите на ЕС - платформата „Нексо“ приема депозити в руски рубли. Това е едно от твърденията на прокуратурата, че по този начин, ако руски гражданин с руски рубли реши да захрани своята сметка, би могъл да заобиколи тези санкции. Това е „ексчейндж“ (обмяна – бел. ред.) платформа“, посочи той.

Тулев обясни, че единият начин за сдобиване с криптовалута е като тя бъде закупена от борса.

„Нексо“ дава възможност веднъж закупил си биткойн и вместо да го използваш за твои цели, ти да го отдадеш за нуждите на платформата, за което ти получаваш лихва. Твърди се до 36%. По този начин може да увеличиш своя капитал“, допълни той.

Експертът подчерта, че този процес не се регулира от никого и обясни, че в момента се подготвя законодателство на европейско ниво, което да бъде имплементирано и в националното законодателство.

„Нека да не забравяме, че „Нексо“ е работодател на 600 служители. Те, за разлика от Ружа Игнатова, имат обезпеченост на тяхната монета. Нещо, което е в тотален противовес на това, което се твърди за измами и пирамиди – стойността на „Нексо“ не се срина за тези дни, в които тече разследването. Сайтът е достъпен, може да се направи регистрация. „Нексо“ дори в момента расте“, коментира Любомир Тулев.

„За мен това означава, че монетата е стабилна, тя е вързана с реалното обезщетение на компанията. При Ружа Игнатова „One coin” е класическата „Понци“ схема – продаваш нещо, което няма обезпеченост. „Нексо“ има платформа, има обезпеченост на монетата „Нексо токен“, обезпечена със стойността на компанията“, допълни той.

Тулев припомни, че в разследването участват и САЩ, и Великобритания.

„Нексо“ е легитимна платформа. Угризенията е, че тя се е държала като банка без да има лиценз – отпускала е и е давала заеми. В това се кори нейната вина, не се е регистрирала по този закон“, каза още експертът по киберсигурност.