Той е една от най-ярките звезди в историята на футбола. Името му отдавна е легенда, а животът му е доказателство, че пътят и на най-великите минава през трудности и падения.   

Марко Ван Бастен е роден на 31 октомври 1964 година в Утрехт, Нидерландия. Смятан е за един от най-добрите нападатели в историята на футбола.

Снимка: Getty Images

Печелил е най-престижните индивидуални футболни награди - трикратен носител на „Златната топка” и Футболист на годината на ФИФА през 1988 г., 1989 г. и 1992 г., носител на „Златната обувка” - 1986 г. Европейски шампион с Нидерландия през 1988 г.

Снимка: Марко Ван Бастен: Личен архив

Голът му срещу Съветския съюз на финала на Европейското влиза в историята като едно от най-красивите попадения за всички времена.

В четири последователни години Ван Бастен е голмайстор на холандското първенство с отбора на „Аякс”. През 1988 г. е привлечен от Силвио Берлускони в "Милан" заедно със сънародниците си Рууд Гулит и Франк Рийкард.

Снимка: Марко Ван Бастен: Личен архив

С „Милан” става трикратен шампион на Италия, шампион на Европа, двукратен носител на Суперкупата на Европа и двукратен носител на Купата на европейските шампиони.

През 1994 г. Ван Бастен претърпя тежка операция на десния глезен, която го извади завинаги от футбола.

Снимка: Марко Ван Бастен: Личен архив

В автобиографичната си книга „Баста”, която вече излезе на български, легендата за първи път описва този момент от живота си:

„С всяка стъпка умирам от болка и това - още откакто ми свалиха ония идиотски апарат от глезена преди осем месеца. Лекарят обеща, че каквото и да става , по-зле няма да е. Бях професионален футболист, който не можеше да играе, а сега съм обикновен човек, който не може да ходи".