Не виждам никаква причина да подаваm своята оставка, защото оставка се подава, когато работата не е свършена. Това каза вицепремиерът Калина Константинова след кризата с преместването на украинските бежанци.

Според нея със смяна на плана с малко повече напрежение реално задачата е изпълнена.

Всички хора, които имаха нужда от подслон и храна, са го намерили, добави тя. 

През седмицата Константинова се извини за изказването си за преместване на бежанци в буферни центрове.

"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", каза тя от трибуната на НС на изслушване пред депутатите относно разселването на бягащите от войната в Украйна.

Константинова коментира и че ще има мярка, свързана със заетостта на бежанците, при която държавата ще отдели около 46 милиона лева в помощ на работодателите в следващите 3 месеца. Част от помощта ще покрие минималната работна заплата, покриване на наем, курсове по български език и професионално ориентиране. 

Най-много търсене има в туристическия бранш, добави тя. 

Според нея задачата по преместването на бежанците е приключила и сега предстои да се пристъпи към интеграцията на бягащите от войната. 

По думите й не е грешка, че в началото бежанци са били настанени в хотели. 

Заявката беше, че 10 000 ще бъдат преместени, обясни Константинова в предаването "120 минути".

В момента 24 000 са останали в хотелите по програмата за 15 лв. на ден, каза още вицепремиерът. 

В цяла Европа в края на месец май имаше негативна тенденция, т.е. има отлив на бягащи от войната към Украйна. Около 30 000 бежанци се изнесоха обратно, обясни тя.