„От централна апаратна на програма „Хоризонт” са спрели да подават сигнал към предавателите на НУРТС” и това е причината за тишината в националния радио ефир на 13 септември, разкри Константин Тилев от Комисията за регулиране на съобщенията в студиото на „120 минути”.

Това е станало по нареждане на ръководството на БНР, категоричен е Тилев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е прецедент. За 25 години, през които съм бил в „Хоризонт”, не е имало такъв случай", заяви Тилев, който е известен радио глас, една от емблемите на БНР и съсобственик на радио ФМ+.

„Законът за радио и телевизия е причина за такива кризи”, смята членът на КРС, според когото трябва да има промяна на законодателството, защото настоящото е „архаично”.

Снимка: btvnovinite.bg

СЕМ се явява работодател на директора на БНР, когото назначава, приема или не приема неговите отчети, но не може да го освободи от длъжност по закон, отбеляза Тилев.

„Светът се промени. Сега се говори за етичност в електронните медии и осигуряване на плурализъм на хората, които работят в тези медии, за да се чувстват защитени”, казва Тилев.

Снимка: btvnovinite.bg

При последните избори на директори на БНР и БНТ качеството на кандидатите спада катастрофално, смята членът на КРС.

БНР ще бъде глобено за нарушаване на Закона за електронните съобщения, каза Тилев, но не може да каже какъв ще бъде размера на глобата.