От тази седмица можем да се похвалим, че пораснахме много и българската демокрация е най-прозрачната демокрация в света. Вече всеки да може да научи всичко за всички.

Например, тя е хубава, млада и с дълги крака. Ти ли й купи онази кола преди 10 години? Ти ли й плащаш ипотеката? Тече, всичко тече, но жена ти знае ли?

Ти си скромен тип, симпатяга, но от време на време слагаш по някой лев на хикс на онзи мач в английското. И това тече, но в работата знаят ли?

Тя цял живот казва, че работи като дипломат. Но знае, че осигуровките се плащат от служба, свързана с разузнаването. Ако това изтече, в приемащата страна знаят ли?

Ти си съдия, прокурор или полицай. Хванал си, обвинил си или си осъдил стотици престъпници. Сега те могат да видят точния ти адрес и имената на близките ти. Спокоен ли си?

Съседът иска да разбере каква е заплатата ти, жена му – какви са хонорарите ти.

Самоличността ти се продава в "даркнета". Някой може да предяви застрахователни претенции от твое име. Бизнесът, спокоен ли е?

За западната преса това е най-голямото изтичане на лични данни на Балканите. И на този фон, премиерът ни "възхитен" от хакера. Добър бил, трябвало да работи за държавната администрация. Сякаш живеем в някакъв филм, паралелна реалност, в която няма нищо лошо всеки да знае всичко за всеки.

Казвам ви, това вече е истинска прозрачност без граници. Заради подобни пробиви, например с "Кеймбридж аналитика", където все пак личните данни на милиони хора не бяха огласени публично, "Фейсбук" беше глобен с 5 милиарда долара. 

Но това е частна компания. Сега, като глобят НАП, ние ще плащаме и глобата. Хем данните ни на светло, хем и глоба ще плащаме заради това. 

Българската демокрация през 2019 г.. Въпрос на мъжка чест или по-скоро на... игра.