Знаете какво е "Заешката дупка" от "Алиса в страната на чудесата". В технологичния свят това е термин, който описва начина, по който социалните мрежи завличат потребителите си, манипулирайки техните стереотипи, страхове и емоции с цел те да прекарат пред екрана колкото се може повече време.

Средствата, с които се осъществява това на моменти са брутални - препоръчване на съдържание, свързано с конспирации и популизъм, крайни идеи и предубеждения. В "Заешката дупка" на социалните платформи в продължение на цялото десетилетие се родиха разделените общества и поляризацията. Родиха се и широките коалиции, които заляха Европа, слагайки край на ерата на еднопартийните мнозинства.

Да наблюдаваш събитията в България в момента също наподобява преминаване през "Заешката дупка" от Алиса, която попада в страната на чудесата. Досущ като в класиката, рейтингът на някакви хора се смалява пред очите ни, опитали магическа отвара на властта. В страната на чудесата сред тях цари мир и разбирателство и всички са облечени в нови "евроатлантически одежди" и си разказват истории, които дори и с нови думи звучат познато.

Всичко изглежда толкова уморително - досущ като Алиса - сутрин малки, следобед си мислят, че са големи, за да се смалят отново щом настъпи вечерта.

Само за седмица разбрахме, че някакъв човек, с прякор не на Шапкаря, а нотариус, който обаче не бил нотариус, така както Белия заек не изглежда точко като заек, бил толкова влиятелен в съдебната система, че дори си сменил ЕГН-то, за да излезе чист, без криминални регистрации. Преди това измамил стотици хора и техните близки и държал магистрати с подкупи и компромати.

В страната на чудесата обаче всеки такъв скандал има по няколко дни живот. Възмущаваме се и цъкаме с език, но това не променя нищо. Започват проверки, при които институциите обикновено не констатират нарушения и по правило няма обвинения, в резултат на което доверието в тях е близо до дъното. Като онзи епизод с мокрите птици в "Алиса", които се събират на съвет, за да обсъдят как да излязат сухи... И излизат сухи - пред закона, но далеч от образа на хора, които работят в интерес на обществото.

Междувременно, световните събития продължават своя безмилостен ход. Европа се провали в обещанието си да достави 1 милион снаряда за Украйна, докато Русия ще произведе 4 милиона само за тази година. Това е червена лампа, която така и не може да достигне до "Заешката дупка", в която в момента се намираме. А в нея в момента има предимно скандали, перчене и опит за заличаване на паметта. И разбира се, срастване на старо и ново до степен на познато.

Пригответе пуканките. В "Заешката дупка" поне зрелища колкото искаш. В огледалния свят повтарят филма. Ама с нов дублаж. Или както завършва вечният детски роман - Кой мислите вие, че е сънувал този сън?