Ще има ли война или ставаме свидетели на един огромен геополитически блъф? Ще има ли война или ставаме свидетели на истерия, която мобилизира Запада срещу руската заплаха, която така и няма да се материализира във военни действия? Истинският отговор е, че никой не е в главата на Владимир Путин, за да отговори. Тези, които говорят категорично в едната, или в другата посока, по-скоро спекулират без да имат необходимата информация и го правят през собствените си разбирания и страхове. Ястреби, соколи, и други птици - от Изток и от Запад.

Ще има ли война или ставаме свидетели на опит за разместване на световния ред, наложен от победителите във Втората световна война? Какъвто и да е отговорът, светът е изправен пред най-голямата геополитическа криза в последния половин век. Залозите са толкова големи, че всяка малка искра - пограничен инцидент между руски и украински войници, руски и натовски самолети или кораби в Черно море може да разпали пожар. В този смисъл, съвети от типа "не четете вестници" не решава проблема.

В Москва, където информационно има затишие и привидно спокойствие, знаят, че пълномащабна руска инвазия в Украйна може да се превърне в най-голямата война в Европа от 1940-та година. В този смисъл, нека си зададем логичния въпрос - може ли Русия, страната, дала най-много жертви във Втората световна война, да си позволи да започне конфликт с непредсказуеми последствия?

Украйна е втората по големина и по важност държава в рамките на разпадналия се Съветски съюз след Русия. Украйна е втората по големина държава в Европа, чиято територия е по-голяма от тази на Германия и Великобритания, взети заедно. Ако за някоя държава кажем, че има стратегическо географско положение, защото учениците в повечето страни по света учат именно това в училище, това важи с пълна сила за Украйна. Тази страна е истинският кръстопът за Изтока и Запада - на изток граничи с Русия и Беларус, а на Запад с НАТО, в лицето на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и чрез Черно море с България и Турция.

Още ли се чудите каква е стойността на Украйна за Запада? Още ли се чудите каква е стойността на Украйна за Русия? Обикновено в света, добре живеят онези народи, които нямат стратегическо местоположение...

Идващите седмици ще покажат какъв път ще избере Москва и каква ще са последствията. И без война, Европа ще похарчи повече от 1000 милиарда евро за енергия тази година, което показва как тази нестабилност се отразява на всички ни - от Гданск, до Габрово, от Лом до Лисабон. Ще се повиши цената на петрола, на пшеницата, съответно на хляба, на металите, на всичко. Но това няма да се случи само тук, ще се случи и в Русия. Светът е толкова малък и толкова свързан, че при разклащане от такъв мащаб, ще има само губещи.

"Танцът на вещиците" е име, което вече съм използвал в коментара на водещия преди години. Метафора от "Магьосника от Оз", където торнадо вдига къщичката на малката Дороти, която, въпреки страха, ляга и заспива дълбоко, оставяйки се вятъра да я отнесе към неизвестното. Неизвестното е там, където Злата вещица от Изтока среща Злата вещица от Запада. Някои в момента се правят на безстрашни и зоват за война. Други, като тенекиеният човек, също зоват за война, но нямат сърце. Трети, като плашилото ни плашат, но нямат мозък.

А колко би било хубаво всички просто да се успокоят. Дороти, събуди се! Няма магьосник, който да промени света. Дано няма и такъв, който да се опита отново да го запали.