Тази седмица правителството прие оперативния план за въвеждане на еврото в България. Заложеният срок за въвеждането на новата валута е 1 януари 2024 година. Тук анализите са разделени в две посоки. Първата - че еврозоната ще надгради нашата европейска принадлежност и втората, че изоставянето на лева означава загуба на суверенитет. Втората теза е по-скоро популистка.

Но икономическите анализи обикновено се основават на ясни данни, често неотчитайки някой черти от нашата народопсихология.

Спекулата е сред невидимите бичове, които сякаш генетично са залегнали в начина, по който много хора у нас правят бизнес и разбират търговията.

При този начин на мислене често бизнесът е свързан с това да имаш две страни в една сделка. Тарикат, който да продаде възможно най-скъпо нещо, което е евтино на балък, който да купи скъпо нещо евтино. И тъй като живеем във време, в което купуването и консумирането е равносилно на дишането, се въртим като хамстери в колело. Може да го отгладуваш, но ще изтеглиш кредит за новия телефон.

Другият основен тарикатлък е да мамиш държавата, спестявайки данъци и възползвайки се от публични пари чрез измама. Затова много от богатите хора се въртят около държавните поръчки като мухи край каца с мед.

Това се дължи на факта, че българската индустрия и производство са слаби и по-голямата част от ценообразуването се определя от търговците, а не от производителите. Затова по правило успешни са онези български фирми, които достигат до външни пазари, защото има освен по-висока покупателна способност, има и много по-ясни правила.

Като започнем от границите ни, през които преминават плодове, зеленчуци, месо и мляко, минем през цените в хотели и заведения и стигнем до раздутия балон на недвижимите имоти.

На този фон, има много индустрии, в които доходите растат, но никой не може да ме убеди, че европейският стандарт на живот, който вече е факт в много български градове, отговаря на реалното ниво на доходите на хората, които живеят в тези градове. Това е като живот в балон, в който се чувстваш измамно защитен от евтини кредити, в които сме си купили апартаменти в квартали без улици, на цени като в Палма Де Майорка. Или взимаме пари назаем, за да почиваме, караме стари коли или да си купим телевизор.

В България има цели региони, в които средната заплата в обществения сектор е по-висока от частния сектор, което означава, че частната инициатива отстъпва пред стремежа за работа "на бюро" като част от държавната администрация. Това е лошо за бизнеса, защото намирането на качествена работна ръка става все по-трудно. Това е лошо за държавата, защото не администрацията, а бизнес инициативата ражда истинския растеж в една икономика.

Чуваме, че горивата у нас са най-евтините в Европа, но по каква пазарна логика, когато котировките по световните борси са много далеч от рекордните си нива, ние продължаваме да зареждаме по рекордни цени на бензиностанциите?

По каква логика при наличие на запаси от предишната реколта на слънчоглед и зърно, цените на олиото и хляба ще летят нагоре с такава скорост?

И тук идва проблемът със спекулата. Ако живеем в страната на картелите, как по-точно държавата ще контролира спекулата, която неизменно ще дойде с приемането на еврото?

Ако всеки търговец закръгли "нагоре" цените на стоките си, макар и с 10%, това ще се отрази неминуемо на покупателната способност на всички ни. Защото надали работодателите ще закръглят заплатите ни с "10-15%", за да им е по-лесно счетоводно. Освен ако държавата не приеме ясни правила със сериозни наказания срещу неминуемите бъдещи бабаитлъци.

Например, с тези последни мерки, с които правителството заяви, че ще бори инфлацията, има ли гаранция, че изведнъж няма да се окаже, че у нас се продава рекордно количество хляб заради нулевата ДДС ставка? И всяка втора кифла няма да бъде наречена хляб? И всяка българска "принцеса", само в България наричаме филията с кайма - "принцеса", също ще стане просто филия. Нещо като "Пепеляшка" за тестени изделия.

При пълни ресторанти и барове в момента, кой какви данни подава по мярката 60 на 40 и колко още твърдят, че са в затруднение с намалели обороти?

Защото е най-лесно при всеобща несигурност, да си мислиш, че е дошъл момента да изкараш малко пари. Но затова би трябвало да има контролни органи, които наистина да работят.

Как липсата на контрол и неясните правила ще се комбинира с българските планова за еврото? Спекулирайте с това.