Хляб без ДДС, зареждане на горива с отстъпки, по-високи пенсии и данъчни облекчения за семействата с деца, предвижда антикризисният пакет на кабинета. Как мерките биха се отразили върху цените на хляба, парното и горивата?

Николай зарежда и личен, и служебен автомобил. Казва, че одобрява мярката и би се възползвал от нея. За момента това би се отразило на джоба му.

Други като Милена обаче не одобряват предложението.

„Ако го въведат със сигурност, ще се възползвам, както всички, но иначе не смятам, че е добре. Не мисля, че "държавата това сме ние" и в случая тази отстъпка ние ще я платим“, казва Милена Георгиева.

Ще поевтинеят ли хлябът и горивата след въвеждането на антикризисните мерки?

Собственици на бензиностанции и работещи в бранша подкрепят антикризисната мярка - смятат обаче че трудно може да се приложи на практика.

„Ако трябва да се пуска фактура на всяко едно лице, отнема около 1-2 минутки на човек, средно една малка бензиностанция между 200 и 400 клиенти, вие си направете сметка колко време ще отнеме“, заяви Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на АБТПВПГ.

„Идеята на държавата е прекрасна, но ще се отрази пагубно на бензиностанциите - ние трябва да наемем още хора да обработват документи на всеки един гражданин“, коментира Юлиан Вълчев, управител на бензиностанция.

Другата идея - да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП - от бранша намират за по-добра, но и тя би отнела техническо време за въвеждането на системи.

„А следващия вариант - как ще се връщат тези средства към бензиностанциите, автоматично ли, ежедневно ли, ежеседмично ли, как ще се отчитат“, отбеляза Димитър Хаджидимитров.

Ако се избере вариант с фактура на място - прогнозата е за големи опашки по време на активния отпускарски сезон.

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес – разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!