Коалиционните партньори обявиха новите мерки, които целят да преборят растящата инфлация.

От 1 юли минималната пенсия ще стане 467 лв., а всички пенсии се увеличават със средно двайсет на сто. Предложението е ДДС за хляба да е нула процента, а ставката за вино и бира да се върне на двайсет процента. Ставката за парно, топла вода и природен газ за битови потребители да бъде 9%. Данъчното облекчение за деца да е 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две. При всяко зареждане с масовия бензин отстъпката е 25 стотинки на литър.

С колко падат цените на бензина, хляба и парното, ако мерките на правителството влязат в сила днес – разберете на businessnovinite.bg.

„Докато по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се качи със 100 лева, тук за една година повишението е 167 лв. или с 50 процента. Когато ни питат къде са парите от кражбите, тук са парите за хората, а не отиват във фирми близки до властта“, каза премиерът Кирил Петков.

Хората ще могат да зареждат автомобилите си с отстъпка от 25 стотинки на литър, като облекчението ще важи за вида гориво, а не за количеството. Финансовият министър обясни и механизмът за отстъпка, когато зареждаме на бензиностанция.

„25-те стотинки ще се отнасят за А95 и дизел без добавки. Ще се администрират по схема директно от бензиностанциите - гражданите ще заплащат по-малко. Единият е да се издава фактура за физически лица, другият - по служебен път с допълнителна информация към НАП“, каза Асен Василев.

ДДС за хляба става 0 процента, а този за вино и бира се връща от девет на 20 сто.

Коалиционните партньори обясниха, че са единни за мерките.

„В спор и в диалог днес четирите партии заставаме пред вас обединени за най важните въпроси в държавата - инфлация, цени и доходи“, каза Корнелия Нинова.

Правителството обмисля да отдели 2 млрд. лв. за мерките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!