През 2020 г. ветрове могат да задухат отвсякъде. В Съединените щати новата година идва с процес за импийчмънт в Сената, който надали ще се случи. Джонсън твърди, че Великобритания най-после ще напусне Европейския съюз на 31 януари, което надали ще се случи. 

Пропагандата няма да намалява, но поне все повече хора се научават да я разпознават. Ще изчезне ли? И това няма да се случи.

Големите държави ще се сблъскат на терена за изграждане на 5G мрежите, които ще дадат на човечеството интернет с невиждана досега скорост и инфраструктура, която ще променя всички индустрии.

Това ще са договори за милиарди, дори трилиони долари, които ще доведат до нова индустриална революция във всички области. Залогът е толкова голям, че „Виртуалната световна война” ще обхване политиката, икономиката и всяка сфера. Китайци и американци ще се сблъскват все по-директно в Европа.

Стрийминг платформите ще стават все повече, а продукцията им ще залива света. Накрая конкуренцията между тях ще стане толкова ожесточена, че цените им ще се окажат прекалено ниски за разходите, които ще правят в производството на нови филми и сериали.

Потребителите ще преяждат със съдържание, което ще е ново предизвикателство за телевизионната и медийната индустрия. Още повече вестници ще спират да излизат на хартия.

Демокрацията ще прилича все повече на имитация, в стила на новата книга на Иван Кръстев. Все повече млади ще търсят чиновническа работа, в стила на Леонид Млечин.

В Перник водата надали ще дойде. В София и без това не особено активната опозиция ще се обажда по някои въпроси и ще мълчи по други.

Дипломати ще приемат все по-често ролята на политически коректив за управляващите, които няма да могат да реагират с жълти залпове по тях. Това ще ги кара да се замислят за ролята на медийното крило в политиката си. 

В Брюксел Макрон ще става все по-агресивен към Източна Европа, а ерата на Меркел в Германия се приближава към своя край. Лаура Кьовеши ще излезе на сцената и периодично с действията си ще предизвиква политически трусове в различни части на съюза, особено в Централна и Източна Европа. 

Няма да има нова политическа вълна на промени. Популизмът ще започне да се изчерпва, защото все повече хора виждат, че гръмките думи не носят истински резултати и ключови промени.

Политиката ще е все така шумно занимание за шумни хора, но по-скоро ще наблюдаваме окрупняване на статуквото отколкото вятър на промяната. Независимо, че институциите ще губят още повече доверие, което ще се излива предимно виртуално - в социалните мрежи.

Като цяло, 2020-та ще е година на закономерните резултати от всички действия и бездействия в света. Идва новото 20. Да си пожелаем по-малко трусове и повече поводи за радост и човещина.