Амбицията на американския президент Джо Байдън да ваксинира 100 млн. американци през първите 100 дни на управлението си, включва активирането на закони, които третират COVID-19 повече като акт на биотероризъм, отколкото като грипна епидемия.

При прилагане на Закона за производството с отбранителни цели, това ще даде право на президента да мобилизира ресурсите на частни компании от различи сфери, за да увеличи максимално продукцията на ваксини. Но какво ще се случи в Европа?

Ето ги и цифрите - досега едва половината от 36-те млн. доставени дози в САЩ са били използвани. Не защото липсват желаещи, а защото има проблем с логистиката. Ще са нужни около 150 хил. души, които да осигурят прилагането на плана за ваксинация. И пак няма да има достатъчно ваксини.

Защото производствените мощности са ограничени. Суровините, които са нужни също. Засега американските фармацевтични компании „Пфайзер“ и „Модерна“ могат да доставят максимално 18 млн. дози на седмица в САЩ. Очакванията са, че страната ще достигне нужните 200 млн. дози до края на март.

Това ще означава забавяне на доставките за Европа, което вече се наблюдава. Дори и по отношение на останалите компании, от които се очаква одобрение от регулаторите. Те също вече съобщават за забавяне в бъдещи количествата заради ограничен производствен капацитет на европейските си фабрики. 

Това ще повиши търсенето на ваксини до небесата при много ограничено предлагане. Ще стане като с с петрола по време на войните в Близкия Изток от началото на нашето хилядолетие.

Ако имаш 10 единици от една жизнено важна стока и от пазара изчезнат три, търсенето за останалите седем ще скочи рязко. Автоматично се повишава цената. Това е много елементарно обяснение на изстрелването на цените на петрола след всяко нахлуване в Залива в миналото. Разбира се, ваксините не са борсова стока. Но логиката е сходна.

Дори не е нужно тези три единици да изчезнат, а някои да заплаши, че ще изчезнат, оръжие, което беше използвано от Иран в продължение на десетилетия, за да започне луда надпревара с цел „презапасяване“. Това се нарича фактор „страх“. 

Този фактор „страх“ в момента е свързан с новия щам. След като учените не могат да кажат колко дълъг имунитет дават ваксините и доколко ще ни предпазват от новия щам, не само ще има липса на ваксини, а някои държави ще търсят презапасяване в случай на нужда, което обикновено се случва зад сцената. 

В надпреварата ще се включат икономически лобита, разузнавателни агенции, трафиканти – играта ще е доста сурова. Освен ако и други компании спешно не докажат, че са създали ефективни ваксини, за да запълнят липсите. 

Тази надпревара с времето ще бележи начина, по който държавите ще влязат в третата вълна. И разбира се начина, по който ще излязат. И ние трябва да бъдем готови за този сценарий.