Очите на света вече се обръщат към кандидат-президентската кампания в Съединените щати. Изборите ще са през 2020 година. Един от кандидатите на Демократическата партия вече е определян като фаворит. Преди да стане бизнесмен е бил пънк музикант. Сравняват появата му с първото стъпване на Бийтълс на американска земя.

Реката Мисисипи е символ на Америка. И ако за река Мисисипи казват, че тя е най-важната артерия, по която животът на Америка e преминавал, то за щата Айова, който се намира в средата на Съединените щати, пък казват, че е сърцето на Америка.

Айова е един малък фермерски щат, по чийто хълмове пасат на воля крави и ако не бяха белите перки на модерните вятърни турбини, преминаващите през този щат биха помислили, че времето тук е спряло.  Но това не е така. Защото точно тук, където тупти "сърцето на Америка" в щата Айова, всеки четири години започва битката, която ще определи бъдещия път, по който страната ще поеме. Битката за Белия Дом.

Снимка: btvnovinite.bg

В щата Айова, който е в средата на страната, по традиция, преди президентски избори всяка от участващите партии спонсорира поредица от организационни събрания, които се провеждат тук, между кандидатите за президенти и местното население. След тези срещи, дебати, разговори и размяна на идеи - най-добре представилите се кандидати в Айова имат шанс да спечелят и президентските избори. 

Колко важна е битката за Белия Дом за Демократическата партия, показва факта, че 600 дни преди изборите за президент, кандидатите вече обикалят щата Айова, срещат се с хората и обменят идеи.

Снимка: btvnovinite.bg

Робърт Френсис О'Рурк  е енергичен и много харизматичен човек. Той е нещо средно между Джон Кенеди и Барак Обама. Също като тях, той наелектризира масите с ентусиазъм и с надежда за по-добро. 

Той е на 46 години. Бивш пънк рок музикант. Бивш конгресмен от Тексас и настоящ кандидат-президент от Демократическата партия.  Името му е Робърт Френсис О'Рурк – или както повечето хора в Съединените щати и по света вече го познават – Бето О'Рурк.

Бето стана популярен миналата година, когато на междинните избори се изправи срещу сенатора от републиканската партия Тед Круз. Тогава не му достигнаха по-малко от 3 процента, за да заеме мястото на почти непобедимия символ на консервативните сили в Съединените щати. 

Снимка: btvnovinite.bg

Минималната загуба на Бето от Круз донесе надежда за Демократите, като показа на всички, че Тексас вече не е същата непревземаема крепост на републиканците.

И наистина, хората, които подкрепиха Бето не бяха тези, които се придържаха към политическото и икономическо статукво. Това бяха бяха младите, независимите и искащите промяна избиратели. Бето разби модела не само на гласуване, но и на финансиране на политическите кампании. Чрез социалните мрежи и местни организации на междинните избори той събра над 80 милиона долара дарения.

Добронамерен дори и към опонентите си, Бето обаче не се страхува да се изправя лице в лице с предизвикателствата. Когато през февруари, президентът Доналд Тръмп направи митинг в Ел Пасо Тексас, откъдето е и младият демократ, Бето му отвърна с контра-митинг.

"Бето-манията" в САЩ е толкова голяма, че веднага след като обяви решението си че влиза в надпреварата за Белия Дом за по-малко от 24 часа поддръжниците на Бето О'Рурк събраха над 6 милиона долара. Рекорд, който би този на социалдемократа от Вермонт – Бърни Сандерс.

Пленени от "Бето-манията", тръгнахме към бреговете на река Мисисипи, в градчето Дебюк, в щата Айова, където той имаше среща с избиратели. Разбрахме, че се очакваше Бето О'Рурк да посети дома на местния политик от Демократическата партия Джон Мърфи.

Свързахме с г-н Мърфи. Обяснихме му кои сме. Той много ни се зарадва. Все пак български медии, не се срещат често из улиците на града му. Покани ни в дома си. Не ни обеща, че ще можем да разговаряме с Бето, но пък можехме да заснемем срещата на кандидат-президента с хората.

Пример за това, че тук, в средата на Америка, в щата населен с повечето наследници на скандинавски, германски и ирландски имигранти, се избират най-успешните кандидати, нашия домакин Джо Мърфи дава с първия чернокож президент на Съединените щати със "странното име" Барак Обама.  Противно на очакванията, преди години Обама спечели сърцата на хората от Айова и съответно и изборите. Но откъде идва тази еуфория около Бето О'Рурк?

"И аз не съм сигурен как успява да хване момента, но подобно нещо, аз не съм виждал. Такава подобна еуфория имаше по времето когато Барак Обама се кандидатираше за президент. Тогава имаше такава енергия", казва Джон Мърфи.

Докато чакаме кандидат президентът на Демократите да дойде, в дома на Мърфи, започват да прииждат хора. Някои се познават, други се виждат за първи път. Но това, което ги обединява е, че искат да разберат дали Бето О'Рурк, ще откликне на проблемите, които ги вълнуват.

Според Ник Фишър т Бето ще провежда прогресивна политика. „Да има достъпно здравно осигуряване за повечето хора. Настоящият президент обеща здравно осигуряване за всички, но както знаем, той обещава много неща, но почти нищо не е изпълнил”, посочва още Ник Фишър.

„Бето бе много близо да победи един много могъщ и влиятелен подръжник на Тръмп. Той почти победи Тед Круз в Тексас, а Тексас е крайно десен и радикален щат. Затова аз мисля, че той може би има послание, което да поднесе на смесените региони и ми е интересно да видя, колко добре той може да го предаде”, отбелязва и Тери Стюарт.

„Аз съм тук, за да видя, ако той може да ни помогне със здравните осигуровки и промените в климата. Здравното осигуряване ме вълнува. Мъжът ми почина преди 6 месеца и сега аз нямам вече здравна осигуровка, защото, аз бях към неговия здравен план”, казва и Ким.

„Харесвам в Бето това, че много млади хора се интересуват от него, защото по принцип те не се интересуват от избори”, отбелязва Кен.

Докато си говорим разбирам, че Кен е служил 5 години във Виетнам. Времето си прекарано там определя като загуба на важни хора в живота си, пари и време. Питам го, дали съвременните политици са си взели поука от тази война:

„Не, те не се научиха на нищо и продължават да правят същите глупави грешки и да изразходваме прекалено много пари за военни цели”, отговаря Кен.

Бето пристигна с малко закъснение, поради предишна среща с избиратели. Здрависа се с всеки, който му подаде ръка.

По време на срещата Бето Орурк представи програмата си, която не се различава значително от тази на останалите кандидат-президенти от Демократическата партия. Достъпно здравеопазване, достъпно образование, вдигане на минималната работна заплата на 15 $ на час, ограничаване на лесния достъп до оръжие, опазване на околната среда.

В края на срещата настана истинска суматоха. Всеки искаше да се снима или да зададе въпрос на О`Рурк.

Господин О'Рурк, каква ще бъде вашата политика към страните от Източна Европа. Аз съм от България. Какво послание ще отправите към моя народ и към Източна Европа? Каква Америка да очакваме да видим, защото хората вече губят вяра.

Америка, която вярва и работи на базата на взаимния респект с останалия свят. Америка, която ще се стреми да засили, а не да отслаби съществуващите си партньорства в сферата на търговията, на общата отбрана, а също и да разрешава сложни проблеми. Така, както всички видяхме какво Америка под ръководството на президента Обама постигна – спирайки Иран да се сдобие с ядрено оръжие, така и ние ще се нуждаем от Америка на бъдещ президент, който да спре този свят да бъде въвлечен в климатична криза, от която той няма да може да се възстанови. Така че, ние имаме нужда да затвърдим уважението към тази страна,  което започва с уважението към другите страни, към партньорствата и съюзниците и миналото, което взаимно споделяме.

 Благодаря ви и винаги сте добре дошъл в България!

Много благодаря. Приемам поканата и се надявам да отидем, в даден момент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!