„Когато видиш премиера, сниман да спи беззащитен, значи има някакъв проблем, защото следващият отблясък може да не е от светкавицата на камерата, коментира генералът от резерва Калин Георгиев, който е и бивш главен секретар на МВР по време на първия кабинет „Борисов“.

„При условие, че един от най-охраняваните държавни мъже е сниман, без да знае, това не говори добре за системата на сигурност като цяло“, отбеляза той.

Според него вероятно проверките, които се правят, ще  дадат резултат.

Имаме достатъчно специалисти, които да кажат дали кадрите са автентични, отбеляза още Калин Георгиев. 

Има един орган в България, който упражнява надзор за законност и може да нареди проверка. Ако прокуратурата прецени да назначи експертизи, имаме достатъчно качествени специалисти,  каза още бившият секретар на МВР.

Той припомни, че в момента дори без законови промени, МВР при поискване от страна на президента, председателя на парламента и премиера, може да ги охранява. 

„Ако ме питате дали МВР ще охраняват по-добре от професионалните бодигардове на НСО – едва ли, но със сигурност могат да изградят капацитет, а дали е необходимо е политическо решение“, посочи още Калин Георгиев.

На въпрос за връщането на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, Калин Георгиев отбеляза, че ако местното законодателство на държавата, в която е, позволява връщане на определени хора, то би могло да стане.

„Ако не го позволява, нашата държава няма как да се меси в чужда юрисдикция, в закони на други страни, които са много различни от нашите“, допълни Георгиев. 

Има страни, в които решението на съдебния орган се утвърждава от съответния емир, припомни той.