Има ли общо със симптомите на тежка интоксикация, с които българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев постъпва във Военна болница? И защо информацията за тази мистерия излиза от сайта, който разкри самоличността на агентите на ГРУ, извършили покушението срещу Скрипал в Солсбъри?

Ексклузивно интервю с автора на разследването от Белингкет - Роман Доброхотов, главен редактор на "THE INSIDER"

България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Така че България е наистина важна в това отношение. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. На всички вече е ясно, че Серей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия.

Снимка: btvnovinite.bg

Предполагам, че има още много случаи, освен тези със Скрипал и Гебрев. Най-вероятно те са десетки. Просто ние успяхме да разкрием подробности само за тези два случая.

В интерес на истината изглежда, че двата случая не са свързани. Това е много важно, тъй като това доказва, че Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Изглежда, че говорим за група професионални убийци, пътуващи от една страна в друга. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая с Гебрев, например, използваната отрова не е Новичок, но е много сходна. Необходимо е да бъдат извършени още тестове.

Мисля, че българските власти реагираха не особено твърдо. Това е много подозрително. На първо място смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване. Трябва да се вгледаме много внимателно в това, което казват българските власти и представителите на българските тайни служби. Вече станахме свидетели на разпространяването на дезинформация по отношение на дейността на някои руски разузнавачи. Появиха се твърдения, че те не са пряко свързани с Кремъл. Това е лудост, няма как да допуснем, че хора, работещи в подобни организации,  ще направят каквото и да е, без да са получили заповеди от своите началници. Това е абсолютно невъзможно.

Видяхме много голям контраст между начина, по който Великобритания реагира след отравянето на Скрипал и как реагира България. В рамките на дни Великобритания започна мащабно разследване, техният дипломатически отговор беше много твърд, политическите изказвания бяха безкомпромисни. Те призоваха Русия да участва в разследването и все още притискат Русия да предостави необходимите отговори. Засега, не виждаме нищо подобно от страна на България. Мисля, че София иска да запази добрите си отношения с Москва. Това, обаче, е много опасно, тъй като Кремъл остава с впечатлението, че може да прави каквото си поиска, без да има последици. Много е важно как българският народ и медиите ще реагират в тази ситуация и дали ще принудят властите да действат по-твърдо. 

*Интервю на Петър Нанев и Русалин Венев