В поредица материали ви разказваме за фондацията „Хелп Карма“ (HelpKarma) и начина, по който управляват милиони, събрани от дарения.

Прокуратурата обяви, че започва проверка. Надявам се разследващите да обърнат внимание на промените, които настъпват в платформата, след нашите репортажи.

Както вече ви разказахме, фондацията „Хелп Карма“ е учредена от Константин Кръстев през 2017 г. Освен него в управителния съвет в момента влизат  съпругата на Кръстев – Ивелина, техническият директор Славчо Славачев и Ралица Енева – майка на дете с вродено заболяване, председател на фондация в обществена полза и едно от лицата на Българската коледа до 2018 г.

Енева има три кампании в платформата, едната от които – за части за колелото на едно от децата й, вече е приключила. Първата й кампания е за сина й Радо. Той има спинална мускулна атрофия и се лекува в Съединените щати. Както вече ви разказахме в bTV Репортерите, в началото Енева обявява, че за четири години са необходими 100 000 евро за разходите, които съпътстват лечението му. В последствие обаче сумата е променена на 350 000 евро.

Казва, че драстичното увеличение на сумата, която събира, се наложило заради две операции, които предстоят: „Едната е в рамките на приблизително 100 000 долара, за тазовата са нещо в рамките на 50-60 000 долара, което разбира се докато не получим оферта черно на бяло няма как да сме сигурни, но сме го заложили като цел в кампанията.

В писмо до bTV собственикът на „Хелп карма“ Константин Кръстев посочва, че най-късно до 2 месеца от стартирането на кампанията изискват задължително окончателна оферта за лечение. Но в случая на Ралица Енева правилото не важи. Пари за бъдещите операции на детето й се набират повече от година, става ясно от кампанията в платформата, без оферти. Но дори към първоначално обявените 100 000 евро да се добавят 160 000 долара за две операции, общата сума пак е много по-ниска от търсените 350 000 евро, обръща внимание д-р Антоанета Тончева.

„Според мен трябва пред дарителите да бъде много ясно за терапията в САЩ. Защо детето продължава да бъде част от клинично проучване и докога ще бъде? Дарителите трябва да знаят. Защото истината е, че това лечение от април месец миналата година вече е достъпно и в България“, уточнява д-р Антоанета Тончева.

Ралица Енева е категорична, че тя също се е борила лечението да го има в България. Но детето й ще продължи да се лекува в САЩ. А д-р Тончева е изчислила, че откакто е започнала да набира пари от дарители в „Хелп карма“, Енева е отчела като изхарчени около 110 000 евро.

За периода, в който има кампания във фондацията, тя и синът й са пътували до САЩ 9, а не 30 пъти, показва наша проверка. Енева ни показва единствено последните закупени билети за следващото пътуване на нея и сина й до Ню Йорк. В отчета на кампания й няма описание на разходите, отчетни документи също не са публични.

„В дните след интервюто ни с Ралица Енева в отчетените разходи по кампанията й започват размествания. 7000 евро за лечение, отчетени на 24 август изчезват. Появяват се като разход през октомври, а след това през юни. Други 8000 евро, отчетени на 5 октомври също получават задна дата – 19 февруари. Тези размествания продължиха и след като прокуратурата обяви на 6 ноември, че започва проверка на фондацията. И така до 12 ноември, когато отчетените от Ралица Енева разходи рязко се стопиха.

Преди интервюто ни тя беше записала като изхарчени за рехабилитация около 6000 евро, а след 12 ноември над 3700 по-малко. За лечение преди срещата ни бяха изписани повече от 42 000 евро, а след това вече са 23 000 евро, тоест с над 19 000 по-малко. Преди интервюто за помощни средства са отчетени над 22 000 евро, а след него намаляват с  повече от 10 000 и в отчета остават около 12 000 евро.

От отчета й изчезват и цели пера: инвалидна количка за стълби – 2000 евро и разходи, отчетени като "други", на обща стойност 16 000 евро. Или общо отчетените като изразходвани суми се стопяват с около 65 000 евро или повече от 50% от сумата, отчетена към датата на интервюто ни.

Освен парите от дарители, прави впечатление, че в кампанията на Ралица постъпват пари и от родители, които са загубили децата си. Бащата на бебе, което умира от левкемия, прави трансфер към кампанията на Енева в размер на 5000 евро. Майката на дете, което не успява да се излекува от същата болест, прехвърля в кампанията на Енева почти 17 000 евро. Оказва се, че когато бащата на първото дете прави дарението към кампанията на Енева, той също като нея е служител в „Хелп карма“.

А пък лечението другото дете, за което във фондацията са събирани пари, е било покрито от здравната каса, става ясно от запитване на bTV по закона за достъп до обществена информация.

Ралица Енева събира дарения и по още една кампания – за децата със спинална мускулна атрофия. Отчетените разходи и в тази кампания се промениха след интервюто ни. От събраните 31 266 евро до интервюто ни стояха като  отчетени 20 562 евро, а след него отчетът вече е за 16 929 евро или почти 4000 евро по-малко.

Впечатление правят честите пътувания на Енева до САЩ – до Маями, до Калифорния и с другите две деца до Ню Йорк. Посещават постановки на Бродуей.

Ралица Енева е категорична, че всички лични пътувания ги покрива със собствени средства.

Възнаграждението на Ралица Енева е описано в отчета на фондацията. За 2019 г. са й начислени 10 000 лв. като член на УС. Или около 830 лв. на месец. От май 2019 г. до преди 3 месеца на Енева е начислявано възнаграждение под 1300 лв., показват данни, с които разполагаме. Едва от юли 2020 са й начислявани по 3000 лв. Семейството няма други официално декларирани доходи, показва наша проверка. Отново поискахме и отново не получихме отчетните документи по кампаниите на Ралица Енева.