В новините на bTV ви разказахме за младия аптекар от Созопол, който доброволно се е изолирал от семейството си заради риска на професията. За кратко време Делян Спиров и сестра му Ирина – също аптекар, се превърнаха в символ в борбата със заразата за курортното градче.

Всяка сутрин за Делян и Ирина продължава, както преди – отварят широко вратите на семейната аптека в центъра на Созопол.

"Ритъмът го спазваме, справяме се за момента. Единственото, което се наложи да направим, е малко да съкратим работното време, с по един час", каза Делян Спиров.

"Слагаме шлемове, подръчни средства и всичко, с което бихме могли да предпазим себе си и хората", допълни сестра му Ирина Станкова.

 

Въпреки мерките, младият аптекар взема трудното решение да се самоизолира от семейството си и тригодишната си дъщеричка.   

"Както всички лекари и всички фармацевти, сме изложени на известен риск. Няма място за паника, но ситуацията е такава”, обясни Делян.

"И понеже буквално апартаментите са един до друг вратите, аз излизам като призрак сутрин и се връщам като призрак вечер, защото през стената й чувам гласчето -тя си пее, приказва си, нарежда, подрежда, но не мога да я видя", сподели аптекарът.

- Става ли ви мъчно?

"Ами, да, като всеки един човек нормален, родител, няма как, но това е по-добрият избор, отколкото да увеличаваме риска. Дори един обикновен грип тип А или тип Б, който не протича леко, да донеса вкъщи, това означава, че трябва да ги занесем в Бургас, трябва да ги види специалист. Специалистите са претоварени, много хора има в момента в кабинетите, няма смисъл! А това нещо трябва да си го наложим за добро!"

Срещите сега са по скайп.

"Малко се разстрои малката и аз се развълнувах, но това е начинът да се спасим, няма друг начин!... Максимално социална изолираност, ще разговаряме после, ще се срещаме после, ще се виждаме след това, нека да мине това нещо!"

Тревожат се, че нямат достатъчно предпазни средства, за да обслужват хората, но няма да затворят аптеката. Защото са нужни.

"Оставаме, защото трябва някой все пак да поеме част от тази работа", каза Делян Спиров.

"Лекарите са нашите ангели и те ще трябва да ни водят в битката!, допълни Делян.

Често, заради наплива на пациенти, не им остава време дори да обядват, но доброто настроение и вярата, че и това ще мине, не ги напускат. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!