Успешният предприемач дава знание на други, като него. Дава вдъхновение на хора да го последват и да знаят, че в България днес може да си много успешен, без да напускаш страната си. Хора, за които успехът не е само пари, а и отговорност.

Това заяви в студиото на „120 минути“ издателят на Forbes Bulgaria Йордан Матеев.

„Когато преди 11 г. Forbes стъпи в България под лупа търсихме предприемачи, успешни бизнеси - говорим за автентичния свободен предприемач. Такива бяха много трудно откриваеми и голяма част от тези, които открихме не искаха да говорят публично. Те бяха фокусирани върху това, което правят, нямаха време да се занимават с обществен дебат. Всичко се случваше по непубличен начин за обществото“, добави той.

Според Матеев причините за това са много, но една от основните е, че в началото на прехода към пазарна икономика сме стартирали не просто от нулата, а от отрицателни стойности на предприемачество.

„Българското предприемачество генетично беше обременено с комунизъм, което затрудни пробиването на свободното почтено предприемачество. Сега положението е съвсем различно, ако тогава имаше едни оазиси, в които един човек създава рая за няколко човека в своя екип. Сега тези оазиси са станали доста по-големи. Вече между тях са изградени доста сериозни връзки. Тук става дума за предприемаческа екосистема“, обясни Матеев.

Forbes Bulgaria организира форума „ДНК на успеха“, който събира успешни хора и анализира пътя към успеха. Той ще се проведе на 30 ноември.

Вижте целия разговор във видеото.