Ако трябва с две думи да опиша двамата кандидати за президент на САЩ, то това са - твърде възрастни - единият е на 74 г., другият на 77 години. Това каза в студиото на предаването „120 минути“ журналистът Ясен Дараков.

"Тръмп продължава да бъде все така непредсказуем, макар и изморен от 4 години в Белия дом и изглежда, че част от магията на това да бъде аутсайдер е изчезнала, а  Байдън, след 47 години в политиката, изглежда като свежия кандидат, макар че Тръмп се опитва да го изрисува като някой, който не е много адекватен заради възрастта си.

В България за Байдън се знае само, че е бил 8 години вицепрезидент на Барак Обама. Той вършеше черната работа, връзката между Белия дом и Конгреса, където е служил като сенатор около 40 г.", допълни Дараков.

Личният му живот обаче е белязан от няколко трагедии.

През 72-ра година в катастрофа умира първата му съпруга Мила и едногодишната му дъщеричка Наоми, неговите момчета са ранени. Той всеки ден пътува до болницата с влак, за да бъде до момчетата си и това му е създало имидж на човек от народа. Това пътуване с влак до ден днешен си остава легендарно.

През май 2015 г. губи другия си син от мозъчен тумор. Той самият се подлага на две операции за мозъчни аневризми.

Имаше и секс скандал, свързан с Байдън – една бивша служителка от Сената твърди, че той я е опипвал преди 30 г., но тя се сеща за това през април тази година, каза още Ясен Дараков.

Преди се ожени за Джил, той 5 пъти предлага на съпругата си брак, преди тя да каже „Да“.

Джил Байдън и Мелания Тръмп – са много различни и като жени, и като химия между двете двойки, отбеляза журналистът.

"Тази топлина и любов, която я има между Джил и Байдън, не я виждаме между Тръмп и Мелания".

Мелания има по-висок рейтинг от Доналд Тръмп от първия до последния момент, обясни журналистът.

През последните седмици в Инстаграма на Байдън виждаме много снимки, на които той прави нещо – или подскача, или тича, или коленичи отчасти идеята е да покаже, че той е жив, енергичен човек, за да се противостои на обвиненията на Тръмп, че той вече е твърде възрастен.

Расовото напрежение е огромно в САЩ.

Избирателите дават повече точки, според проучванията, на Байдън като президент, който може да се справи с проблема.

"270 електорални гласа са нужни за победа. Джо Байдън със сигурност има 239 срещу 120 на Доналд Тръмп. Три щата осигуриха победата на Доналд Тръмп през 2016 г. – Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин и то с общо по-малко от 80 000 гласа.

Уисконсин дава 10 електорални гласа. Те се разпределят на броя на населението, а не на територията. Може да го сложим в кошницата на Байдън, защото проучванията му дват сравнително добри резултати. Същата е ситуацията и в Пенсилвания.

Интересните щати са Аризона и Тексас заради променящата се демографска ситуация там. Според последното проучване – Байдън има 47процента, Доналд Тръмп – 48 процента. Една точка разлика има. Който спечели, може с половин процент да спечели, но взема всички гласове.

Същата е ситуацията и в Аризона, щат, който традиционно гласува за републиканците. Виждаме, тази година, Байдън води с 49 на 43 процента, според едно от последните проучвания. Средно разликата от всички проучвания е около 1-2 процента.

Променящата се карта на САЩ като население дава възможност тази година, такава каквато сме свикнали да я виждаме досега, ще бъде изключително разбъркана и можем да очакваме много странни резултати.

Белите хора в Америка виждат Доналд Тръмп като техен защитник и не случайно той има преднина. 52 процента от белите подкрепят Тръмп срещу 43 процента за Байдън. Особено силна е подкрепата му сред белите хора без колежанско образование – почти 60 процента".