Ситуацията на върха на Европа продължава да е изключително напрегната и любопитна след резултатите от евровота. Днес в Брюксел има извънреден евросъвет.

Повече от месец след европейските избори сложният политически пъзел не може да се подреди.

Отново напрежение и невъзможност да се постигне компромис между европейските лидери за това кой ще ръководи основните европейски институции през следващите 5 години и кой ще заеме най-високия пост в ЕС – председател на ЕК. А от това зависи кой ще заеме следващите 4 поста – председател на съвета, председател на ЕП, шеф на Централната европейска банка и главен отговарящ за външната политика и сигурността.

Според източници на bTV, най-възможният сценарий е германският канцлер Ангела Меркел да стане по-склонна да отстъпи пред отпадането на кандидатурата на Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП, той не успя да се справи със съпротивата на редица евролидери – в частност на френския президент Еманюел Макрон.

Тя за момента отказва да остъпи от принципа на водещите кандидати. Т.е. ако този принцип остава в сила, а Вебер отпада, то идва на ред вторият водещ кандидат – този на социалистите Франс Тимерманс. Възможно е тук да има сближаване на позиции.

Франция, Германия и Испания биха могли да постигнат консенсус, но Тимерманс има голяма съпротива от страните от Вишеградската четворка, понеже до момента е бил много пряко свързан с процедурите срещу Полша и Унгария за опазване на принципите на правовата държава. Но той може да бъде приет и без тези гласове.

Кристалина Георгиева и Мария Габриел са споменавани евентуално за поста за отговарящия за външната политика и сигурността.