Културните среди в България бяха разтресени от грандиозен скандал. Широко рекламирана изложба на известни художници  модернисти се оказа пълна с експонати, които не са имитации, нито репродукции. А просто плагиатство на други много известни произведения. 

Има три хипотези за скандалния случай в арт средите, разкри известният художествен критик Филип Зидаров, който е син на Любен Зидаров, в студиото на „120 минути”. Той отбеляза, че версиите не са негови, а са му споделени от други хора. 

Този скандал е добре дошъл за медиите и захрани нуждата от такъв скандал, и стана повод за „депутати и култур началници да громят глупавите изкуствоведи”, смята експертът. Зидаров обаче защити гилдията, която обаче призна, че е раздирана от скандали и случаи на непрофесионализъм. 

Първата хипотеза е, че колекционерът Х купува за жълти стотинки колекция, която знае, че не е автентична. Намира експерти, които също знаят това, но издават сертификат, а след това въпросната колекция е препродадена на трето лице или институция за много повече пари.

Втората версия е, че колекционерът Х е недолюбван от другите в арт средите, защото е много нов. Някой му спретва номер, като му пробутва фалшива колекция без знанието на експертите и той отпада от играта и пазара на произведения на изкуството.

Третата хипотеза, която според Зидаров е най-вероятна, е някой с колосално чувство за хумор да е създал цяла колекция, за да си направи една шега с цел да насочи вниманието към състоянието на пазара на изкуството.

„Всички знаем, че има фалшиви сертификати. Сююрреалистиността на пазара на изкуството е показателна за ситуацията, в която живеем”, смята експертът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Зидаров отбеляза, че не може да си представи, че неговите колеги са направили тези оценки умишлено, а според него по-скоро става въпрос за непрофесионализъм. 

„Сертификатът няма никаква юридическа стойност и експертът не може да бъде подведен под отговорност, защото това е просто неговото мнение”, припомни Филип Зидаров. 

Неговата препоръка е да се направи публичен сайт с всички произведения на изкуството в музеите, на който да се правят проверки на картините и да се избягват подобни случаи.