Скандал избухна в арт средите. Изложба в столична галерия се оказа с фалшификати вместо с оригинални платна. Картините, чийто автори са известни български модернисти, са собственост на колекционера Николай Неделчев.

Картината „Сън – Еротика”, подписана от Сирак Скитник, се оказва копие на корицата на изданието „Кама Сутра”. Но това не е единственият фалшификат сред 100-те творби.

Снимка: btvnovinite.bg
„Има Моделиани, има големи задападноевропейски, даже са имитирали подписи на Сирак Скитник. Престъпление страшно. Унизително за творците. Недоумявам го”, заяви бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Авторката на една от фалшифицираните скици - Малика Фавре,  се възмути в социалните мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg
„Това копие на моята скица „Кама Сутра" от 2012-а се появи като част от изложба, озаглавена „Модернизъм и авангард", и е приписано на прочутия български художник Сирак Скитник. Ново ниво в плагиатството"

Директорът на галерия”"Структура" обясни, че самите те са станали обект на измама.

Снимка: btvnovinite.bg
„Ние самите станахме жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата”, заяви той.

„Ако един изкуствовед не знае какво  слага в галерията си, значи изобщо не трябва да се нарича изкуствовед и не познава творчеството на големите български майстори”, заяви Вежди Рашидов.

Творбите, които се оказват фалшификати, са попаднали в изложбата като колекция на българския бизнесмен Николай Неделчев. Засега той не е подал сигнал в полицията.

Снимка: btvnovinite.bg
„Най-вероятно е бил заблуден от продавачите, от търговците, които са му продали тези картини и от изкустоведчески мнения, ако е ползвал такива”, подозира Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности”.

Колекционерът обясни в писмена позиция, че ще бъде създаден експертен съвет, който да изследва спорните творби.