Докато в България очакваме изборите след седмица, в Северна Македония имаше местни избори. Управляващата партия - Социалдемократически съюз на Македония претърпя тежки загуби от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Премиерът  Зоран Заев обяви, че ще  подаде оставка.

Думата "българин" беше споменавана в предизборната кампания на Северна Македония толкова често, колкото тук е споменавана думата "магистрала".

„За 15 годините, откакто следя политиката в Северна Македония, никога България не е споменавана в положителен аспект, особено по време на избори, така беше и сега“, отбеляза журналистът Иван Георгиев.

Между двата тура на местните избори депутатка от управляващата партия СДСМ свика пресконференция и обяви, че опозиционният кандидат-кмет в столицата Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ има българско гражданство и го крие. В мрежата се появиха лозунги като „На Скопие не му трябва български кмет“.

„От СДСМ вярваха, че това ще е козът, който ще им помогне да спечелят изборите в Скопие, защото премиерът Заев беше заявил, че ако партията му загуби вота, ще подаде оставка“, отбеляза Иван Георгиев.

Като пример за антибългарската риторика в Северна Македония по време на изборите той посочи именно изказване на Зоран Заев в телевизионен ефир.

Според Георгиев не само Съвместната историческа комисия не работи, но и нашата дипломация, защото нашите западни партньори по никакъв начин не са очаквали, че България ще спре преговорите на Северна Македония с ЕС.

„Споразумението не се спазва след влизането на Северна Македония в НАТО. Политиците там решиха, че няма да спазват Договора за добросъседство. Вместо това представители на македонската държава ще обикалят западните ни партньори и ще обясняват, че няма причина да бъдат спрени по пътя за ЕС и те са жертва“, каза Георгиев.

Самата Меркел е отбелязана през юли, когато България е спряла Северна Македония и е неясно какво са ѝ казали дотогава нашите дипломати, каза Георгиев.

Северна Македония се тресе от корупционни скандали като този със спецпрокурора Катица Яневска, в който е замесено и името на Зоран Заев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!