В България картини се крадат за определени хора, които ги поръчват. До броени дни откраднатите картини ще бъдат върнати, прогнозира в предаването „120 минути” по bTV колекционерът Игор Марковски.

Картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров и други големи български художници, бяха откраднати от къща на един от наследниците на Майстора. Властите реагираха бързо и откриха картините, арестувани са двама антикварни търговци. Самите крадци все още се издирват.

Игор Марковски определи кражбата като „кокошкарска” история. „Те не са влезли да крадат картини на Майстора, просто виждат пусто място, вероятно са го наблюдавали. Акцията на МВР по случая е брилянтна, защото се обърнаха към медиите, но трябваше да покажат и картините. Свършиха си работата и естествено картините са появиха в малки магазинчета”, посочи още Игор Марковски.

Той обясни, че явно има някой, който поръчва крадени картини, защото са му евтини. „ Има хора, които си купуват такива картини, само за да си ги гледат”, каза още Игор Марковски. 

За картините от трезора на КТБ, които са иззети и дадени на НИМ, Игор Марковски съобщи, че има решение на съда да му бъдат върнати. Той припомни, че 275 негови картини са били на съхранение в трезор на банката, но са взети като веществено доказателство по делото за КТБ. Игор Марковски отбеляза още, че картините са вече с 39 по-малко. „Това е лична колекция, наследство от дядо ми”, обясни още Игор Марковски.