Откраднаха картини на Владимир Димитров - Майстора от къща на негови наследници в София.

Снимка: Росен Цветков

Кражбата е станала по време на новогодишните празници – по всяка вероятност на 30 декември. Кражбата става в семейната къща на Павел Антонов – един от наследниците на именития художник.

Снимка: Росен Цветков

Откраднати са 8 или 9 картини. Каква е стойността на платната, които са взели със себе си крадците, все още се изяснява. Бабата на Антонов - Вера, е племенница на Майстора. Била е сред моделите му в различни периоди от живота си. Именно картини с нейния образ са сред откраднатите.

Снимка: Росен Цветков

Крадците са отмъкнали и картини на пловдивския художник Димитър Киров, както и вещи с нумизматична стойност – пишеща машина от междувоненния период и цигулка.

„Такива картини излизат по търговете между 50 и 100 хил. лв., ако е масло. Но това са едни легални начини за закупуване на такава картина, когато това стане в криминалния сектор – нещата са различни”, посочи Филип Зидаров, изкуствовед.

Снимка: Росен Цветков

„Аз не смятам, че те ще направят пари с тези картини. Няма какво да им кажа на тези хора. Те си имат своите житейски избори. За мен е важно да си възстановим картините, защото те имат стойност за нас, семейна. Аз съм възпитан от дете, че тези картини нямат цена и че не се продават, освен ако не умираш от глад”, коментира Павел Антонов, наследник на Владимир Димитров – Майстора.

Издирването на крадците на платната на Майстора продължава. По неофициална информация, те са част от банда, специализирана в кражби на културно-исторически ценности.