Откриха 15 от 16-те откраднати картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров и други големи български художници са били открити от полицията. Това обяви в Министерския съвет шефът на МВР Младен Маринов.

Задържани са двама от четиримата извършители на голямата взломна кражба в дома на наследник на Майстора. Останалите се издирват.

Полицията е задържала двама, съпричастни към кражбата на общо 16 творби. По неофициална информация те са се занимавали с продажба на произведения на изкуството. 

9 от откраднатите картини се оказаха зад вратите на апартамент в блок в столичния квартал „Лозенец”. В него живее семейство, което от 30 години е в антикварния бизнес. Божидар Нейков твърди, че купил творбите на 2 януари от друг антиквар, когото познавал от години.

„Видях картините и получих желанието да ги имам. Разпознах, че са хубави картини – картини на Майстора, никой не би изпуснал, който разбира”, заяви Божидар Нейков.

Нейков казва, че му поискали 12 000 лева, но в крайна сметка дал 8000 за всички платна. „Само за портрета на Вера човек би дал и повече пари, но след като не ми иска повече, защо трябва да се натискам. Може би някои от тях щях да продам, не бих ги задържал всичките. Не мога да събирам купища картини тук”, допълни колекционерът и допълни, че едва тази сутрин разбрал, че картините са крадени.

Собственикът на платната се надява скоро те отново да бъдат на обичайните си места в дома му. „Отказвах да поверявам в това, което казваха, че няма начин полицията да ги намери, отказвам да приема, че няма кой да помогне и престъпността ще ни застигне”, каза Павел Антонов, наследник на Майстора.

Картините не са застраховани, застраховка има само къщата.

По-рано днес експерт коментира в студиото на „Тази сутрин”, че откраднатото вече няма особени шансове да бъде пласирано, след като кражбата е добре известна от медиите.

Лаврен Петров обаче предупреди, че именно заради това крадците може да унищожат безценните платна.