„Има такъв народ“ са представители на едно политическо шоу, те са комедианти. Това заяви в „120 минути“ зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той допълни обаче, че партията ще подкрепи кабинет на новите партии в парламента, защото така са пожелали избирателите. 

По думите му ролята на ДПС в новото 45-о Народно събрание е да защитава правата и свободите на всички български граждани. Той уточни, че избирателите са искали промяна и затова Движението е заявило, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ или БСП. 

„Ние казахме, че ще подкрепим някоя от новите партии, защото така предопредели избирателят. Той ясно заяви, че иска промяна. ИТН са представители на едно политическо шоу – как да кажа, че не са комедианти. Когато нещо прилича на врана, издава звуци на врана… вероятно си е врана“, каза Хамид. 

Подкрепата на ДПС 

Според него ДПС подхожда отговорно и не дава своята подкрепа срещу празни обещания, а срещу конкретни идеи, програма и приоритети. Той допълни, че такива все още не са заявени публично. 

„Ако някой предложи съставяне на правителство и потърси подкрепа, ясно да ни каже: „Искаме вашата подкрепа срещу това, това и това“, и ако ДПС прецени, че тези приоритети са важни за страната, ние ще ги подкрепим“, обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС. 

Относно подкрепата на ДПС за издигане на председатели на ключовите комисии в Народното събрание от „Има такъв народ“, Хамид заяви, че не са се разбирали: 

„ДПС прецени, че правната комисия не може да остане без председател, че Комисията по бюджет и финанси не може да остане без председател и взехме решение да подкрепим конкретните персони, но не и съответната политическа партия“. 

Според него ГЕРБ винаги са били „токсична партия“ и това може да се види от резултатите на всички партии, които са им били коалиционни партньори. На въпрос защо са осигурявали кворум в пленарната зала през лятото на 2020 г., когато имаше протести, Хамид отговори: 

„Присъствали сме, когато се гласуват законопроекти от програмата на ДПС или нещо важно за страната, когато се гласуват мерките срещу COVID ситуацията. ГЕРБ може да си осигури кворум и по друг начин, видяхме как, когато отказахме да се регистрираме, ГЕРБ си намериха патерици“. 

Реформата в правосъдната система 

Хамид Хамид определи като несериозно предложението на „Демократична България“ за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му. „Това е една фиксация на един определен политик върху определена персона, това не може да е приоритет на страната, това не е сериозно. Ние искаме да говорим за програма, за приоритети, а не за това кого харесва г-н Христо Иванов“, добави той. 

Зам.-председателят на ПГ на ДПС посочи, че не е реформа, ако едно лице се смени с друго. Според него реформата в правосъдната система следва да бъде извършена след дълги дебати. 

„Това е опит за овладяване на съдебната система. (…) Не бих казал, че главният прокурор има каквото и да било влияние, той има административни функции“, посочи Хамид. 

Новите изборни правила 

Хамид Хамид посочи, че отговорност за следващите избори ще носи този, който ги организира. 

„Ние остро осъдихме факта, че ГЕРБ, правителството абдикира от ангажимента си да организира честни и свободни избори, и прехвърли абсолютно всичко, включително методически-техническите дейности на ЦИК, която няма администрация. Съвсем удобно правителството на г-н Борисов се измъкна от отговорност“, коментира той. 

По думите, ако се проведе 100% машинен вот на следващите избори с настоящите машини – ще има сериозни технически проблеми. Той посочи, че машините не са собственост на страна, а софтуерът е написан от фирма, която „се проваля за втори път“.

Той заяви, че ДПС са готови да подкрепят създаването на анкетна комисия за казуса „Росенец“.