Какво свършиха депутатите през последните четири години? Равносметка преди финала на работата на 44-то ОНС се опитаха да направят Георг Георгиев от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП в студиото на „120 минути“.

„Има доста позитивни моменти в работата на това народно събрание. Законодателният орган направи възможни много от реформите в държавата, предимно във финансовата и икономическата сфера. Така че ако не беше парламентът нямаше да можем да се похвалим с увеличението на заплатите на учителите и военните, и в целия публичен сектор“, заяви Георгиев.

„Да си зададем въпроса дали постигнахме реформа в съдебната система, което искаха протестите, дали има справедливост в системата, дали има промени в системата на здравеопазването, дали се чувстваме по-спокойни и по-богати. Моят отговор е „не“, репликира депутатът Явор Божанков от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него 44-тото Народно събрание се е превърнало в придатък на Бойко Борисов и работата на новите депутати след изборите е да възстановят ролята и реномето на парламента.

Георг Георгиев обясни отсъствието на премиера от парламента, когато депутатите са искали той да бъде изслушан, с „неумението на опозицията да зададе правилно един парламентарен въпрос“, тъй като запитванията са били от компетенцията на отдели министри.

Божанков коментира и факта, че има 243 отсъствия от заседания на парламента с работа с избирателите си и изтъкна факта, че е на четвърто място по зададени въпроси сред настоящите депутати.

Депутатът е категоричен, че в бъдещия парламент няма да има коалиция между БСП и ГЕРБ, но ако левицата вземе мандата за управление, тя що направи с цел да извърши определени реформи и ако партията на Борисов иска може да ги подкрепи.

Вижте целия разговор във видеото.