„Службите очакваха падането на Берлинската стена – не на базата на конкретна информация, а на базата на анализа на постъпващата информация. Виждаше се на къде отиват нещата”. Това коментира в предаването „120 минути” ген. Тодор Бояджиев, зам.-началник на Първо управление на Държавна сигурност и първият главен-секретар на МВР след 10-ти ноември 1989 г.

Падането на Тодор Живков от власт става 24 часа по-късно, но той посочи, че двете неща не са били прогнозирани като конкретни събития.

„Те имат непряка връзка, те бяха следствие на историческия процес. Това, че на 9 ноември падна Берлинската стена, а на 10 ноември се състоя пленум, на който Тодор Живков подаде оставка, не са били планирани да съвпадат. Те не са съвместни мероприятия”, каза още ген. Тодор Бояджиев.

Той посочи още, че отварянето на досиетата е била най-вредната манипулация, която се е случила по това време. „Призовавах да не се отваря кутията на Пандора – отвориха я манипулативно и предизборно,  чрез нея спекулативно удариха и свои кадри”, категоричен беше ген. Тодор Бояджиев.  

По думите му между доносник и сътрудник е сложен знак на равенство.

Твърде далече сме от това, което трябва да бъде една истинска демокрация, отбеляза още генералът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!