Ако искате да се борите с корупцията, се нуждаете от независими лица, без връзки или намеса от политиците. Това каза в предаването „120 минути“ европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

Той е отговорен за прилагането на върховенството на закона и предотвратяването на пропуски в прилагането му.

Вижте цялото интервю на Светослав Иванов с него:

- Kомисар Рейндерс, били сте заместник министър-председател на Белгия, министър на външните работи в продължение на 8 години, министър на отбраната… Богат опит! Имате ли време в това натоварено ежедневие за филми?

- Да, разбира се, много е важно да се следят някои сериали, защото понякога политиката е като телевизионни сериали в много държави членки.

- Именно. Случващото се в България през последните години е като от филм на Костурица или Гай Ричи. Бивш главен прокурор се измъкна от бомбен атентат. След това заместникът му зае неговото място. Същевременно журналистите редовно разкриват мрежи и брокери на влияние в съдебната система и прокуратурата. Един от тях бе убит, друг – изчезна. Как изглежда всичко това за Вас?

- Всички виждат какво се случва в политиката – избори след избори, цели пет пъти. Ситуацията е много трудна. Именно затова казахме, че е много важно да се опитат някакви реформи и да се промени системата. Разбира се, за да се постигне това, трябваше да се сформира коалиция, за да има мнозинство в парламента – не е толкова лесно. Видях колко трудно е било да се управлява, но сега има ясен ангажимент да се променят много неща.

Постарали сме се да окажем натиск по този въпрос – не само с препоръки, но и с Плана за възстановяване и устойчивост. Много е важно да се промени средата, за да се прави това. Но разбира се, отнема време, защото освен промените в Конституцията и законодателството, след това законите трябва и да се прилагат.

- Да, но нямате ли понякога чувството, че тъй като в България върховенството на закона е стар проблем, реформите се ограничават в законопроекти – закони, изменения, които остават само на хартия и това е всичко?

- Именно затова следим ситуацията след приемането на новите закони или новите конституционни разпоредби. Това е първата стъпка. Ако искате да промените ситуацията, трябва да се промени законодателството.

Не трябва да е просто лист хартия и нищо повече. Важното е да се продължи и с прилагането. Нека Ви дам пример. Вчера обсъдихме с представители на правителството, министър-председателя, вицепремиера, както и с Антикорупционната комисия в парламента.

Няма проблем да се направи опит за изменения в законодателството по темата. Ще видим дали ще има правилен процес на подбор на членовете. Но същината ще е именно състава на новата комисия – трябва да има квалифицирани хора, независими, без връзки или намеса от политици или други действащи лица в обществото.

Ако искате да се борите с корупцията се нуждаете от квалифицирани и независими лица. Това също ще отнеме време, защото сте прав – приема се нов закон, после трябва да се назначат членовете, после да се започнат може би различни дейности. Същото е и със съдебната власт.

Ако искате по-независима прокуратура се нуждаете от квалифицирани хора, но трябва да е възможно да се оспори решението на главния прокурор. Знаете, че в миналото беше възможно да се спрат някои наказателни преследвания.

Много е важно да се покаже, че започнат ли разследвания за убийство или престъпна дейност, те ще бъдат доведени до край, няма да има само някакъв символичен акт за разследване, а ще има процес. Накрая виновните ще бъдат изправени пред съдия, ще е възможно гражданското общество и журналистите да проследят открит процес с всички доказателства за престъпна дейност.

- След като екипът – хората, които са с Вас тук, Ви разясниха случващото се в България, последния случай с този, известен с прякора Нотариуса, какво е мнението Ви?

- Не бих искал да коментирам отделни случаи, но е добър пример. Ако има такава ситуация с убийство, трябва да се започне разследване, но не е достатъчно. След него трябва да се информира обществото – след няколко седмици или месеца, какъв е резултатът от разследването.

И след това е необходимо истинско обвинение пред съдия. Но ако има повече последствия, засегнати бизнеси, съдебната власт, политици…

- Влияние…

- Влияние… трябва да се преследват докрай. Наблюдаваме го в различните държави членки, не само в България. Много е важно да се работи преди всичко по съдебната власт. Ако нямате независими съдии и прокурори е невъзможно да стигнете докрай на разследването, преследването и делото.

Сега виждаме в различни държави членки да се взимат решения в правосъдието срещу бизнесмени, представители на съдебната власт или политици, обвързани с престъпни дейности. Бих казал, че в някои държави членки на ЕС има много опасения за трафика на наркотици.

Знаете, че при него може да се използват много пари и с много пари влиянието върху много действащи лица в обществото е съществено. За да се борите с това са ви необходими полиция с независим началник, както и да имате независима съдебна власт.

- Ще се възползвам от това, че сте белгиец – сега имате коалиция, наречена „Вивалди" заради годишните времена, и различните интереси и посоки на партиите, които участват. При нас няма коалиция „Вивалди", а коалиция на ротацията. Предстои ротация на премиерите. Вярвате ли, че новите и старите политици, истински искат да променят ситуацията в българското правосъдие или тези ангажименти може да останат само на хартия?

- Преди всичко, виждаме все повече коалиции в много държави членки. Има разделение на политическата сцена и това е причината да има толкова много коалиции. Виждате, това е новост при някои държави членки в последните години – като в Германия, във Франция има правителство без мнозинство в парламента, има коалиция в Белгия, а и в Нидерландия от няколко месеца се опитват да сформират правителство, тъй като е трудно да се договори коалиция.

Но видях вчера в парламента и правителството ясен ангажимент да се промени ситуацията. Но сте прав. Първата стъпка е да се приемат нови конституционни разпоредби, законодателство, закони, като работим по въпроса. Но истински трудното ще бъде прилагането на тези нови правила. Хубаво е да имаме добро законодателство, но най-важното е прилагането му.

- В този контекст, България нуждае ли се от свой Джовани Фалконе?

- Нуждаете се от ефикасни хора, може би като Джовани Фалконе, но е нужен повече от един. Трябва на различните места да имате ефикасни хора. Много е важно да бъдат независими, разбира се, но да са квалифицирани и с твърда решителност да се борят с различни видове престъпни дейности.

Примерът с Италия се използва като най-добра практика в много други държави членки, защото те имат опит в борбата с организираната престъпност заради мафията и нейната роля в продължение на години.

В срещите с всички министри на правосъдието, но и на вътрешните работи, сме виждали колко е полезно да се обменят тези практики. Да има независими съдии, способни да работят активно срещу организираните престъпни групи и организации.

- И те ще бъдат свързани с прилагането на законите?

- Да, да се организира енергийният преход, да се борят с изменението на климата, да инвестират в различни неща. Но за да се получат средствата, трябва да се изпълнят определени условия.

- Това как ще засегне и България?

- Да. Условията са много ясни. Да има пълно съответствие с европейските стандарти за върховенство на закона. А ако не промените ситуацията в борбата с корупцията ще бъде много трудно да получите европейските средства, защото искаме да предотвратим злоупотреби с евросредствата.

Знаете, че от повече от две години имаме европейска прокуратура, способна да организира разследвания на всякакви престъпления – корупция, както и други престъпления, свързани с европейско финансиране и европейския бюджет. Видях, че за България са задвижени процедурите от Лаура Кьовеши в прокуратурата в Люксембург.

- Да, г-жа Кьовеши ни беше гост преди година, може би малко повече. Говорихме за това, но според Вас какво ограничава свободата на магистратите в момента – усещане за политически натиск, корупция и зависимост на съдебната система или личен страх, че нещо може да се случи?

- Има три различни елемента, ако позволите. Уверен съм, че имаме абсолютно независим европейски главен прокурор и абсолютно независими прокурори в европейската прокуратура в Люксембург. Опитали сме се да организираме системата без външна намеса, така че е истински независима. Второ – прав сте, трябва да защитим тях и други съдии, други хора.

- А и в България…

- Да, и в Люксембург, защото има много потенциални нападения срещу тях, понякога и намерение за насилие срещу тях. Трябва да защитим тези хора, участващи в процеса за борба с корупцията или престъпни организации.

И трето,  ако искате да направите нещо на ниво ЕС, трябва да работите с местните съдии и прокурори. В България имате европейски делегиран прокурор, работещ с европейската прокуратура. Тези хора трябва да са независими.

Затова се стремим да променим ситуацията, да преминем към истински независима съдебна система в България, да се организират нови органи като комисията за борба с корупцията, за да се бори с корупцията.

- Бившата Ви колега в Комисията – Мария Габриел, ще стане министър-председател на България след 20 дни. Какво бихте ѝ казали в този контекст в едно изречение?

- Ние разговаряхме още с пристигането ми. Казах ѝ, че е много важно да продължи работата и да остане със същия ангажимент, да се бори с различни проблеми в България, не само върховенството на закона. Знаете, че има много други теми – като декарбонизация, борба с климатичните изменения, както и много тежки дискусии в енергийния сектор.

Но по отношение върховенството на закона е от значение да се продължи работата не само по текстови изменения, а и прилагането им, както и да се намерят квалифицирани и независими хора, способни да работят в полицията, в прокуратурата и в съдебната власт, напълно независими и без страх да предприемат действия срещу всеки, ако има основание.

- Ако най-накрая високопоставен политик от миналото бъде изправен пред съда, това би ли било добър знак?

- Такъв е случаят в много държави членки, не само в Европа, а и отвъд – бивши президенти или политици се изправят пред правосъдието. Основната цел е да се стигне до края на процеса. В края се преценява дали има вина или не, но решението трябва да бъде взето след разследване, преследване и дело с открит дебат пред съдия и достъп за журналистите и гражданското общество да проследят процеса.

Ако погледнете обаче ситуацията в други държави членки или извън Европа, ще видите, че бивши президенти или високопоставени политици понякога се изправят пред съдия. А в края на процеса се решава дали са виновни или не. Важно е да се покаже, че може да се доведе до край, а не само да се обяви, че се започват разследвания и да се прекратят след няколко дни.