„Последните една - две години няма нито една сърдечна трансплантация. Това е трагично, коронавирусът мисля, че не е причината“, отбеляза в предаването „120 минути“ Евгений Георгиев – председател на Алианса на трансплантираните и оперираните.

„Миналата година имаше 4 донора, но органите бяха предадени на Гърция, Австрия и Германия по Евротрансплант. Не се спасиха в България 10-12 човека, органите заминаха“, заяви Евгени Георгиев. „Слуховете сред хората, които се занимаваха с трансплантации, бяха, че не са изготвени протоколите за извършването им в рамките на коронавирус“, обясни той.

„Аз съм един от първите сърдечно трансплантирани живи в страната, още преди 14 години“, каза той. „В листата съм бил един от трима, които сме чакали, но ми сложиха това сърце на мен, защото се гледа кой ще е най-подходящ“, добави той.

Ако това, което се случва е истина, хората за съжаление вече няма да имат вяра повече да даряват органи, каза той по повод съобщението на здравния министър, че в болница „Лозенец“ са правили незаконни трансплантации.

„Не ми харесва и това, че събираме средства български граждани да се трансплантират в Турция. Имаме 4 центъра за трансплантации, 5 млрд. на година за здравеопазване“, каза още Евгени Георгиев.

„Смениха се четирима – петима шефове на Агенцията по трансплантации, смениха се министри, с всички сме разговаряли и сме ходили на срещи“, посочи председателят на Асоциацията на трансплантираните. Той призова за повече пари за екипите, които извършват трансплантации, както и да имаме медицински хеликоптер.