Седмицата завърши с арест в България на трима души от молдовски произход и един от арабски произход във връзка с атентата в Истанбул преди седем дни

Според източници на bTV имало подозрения, че задържаните у нас са готвели още атентати в Турция и на територията на ЕС. Влизали са на наша територия, подкупвайки български служители на реда. Посланикът на Турция у нас - нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, гостува в предаването "120 минути".  

- Добре дошли. Посочвате като основен организатор човек на име Билал Хасан. Кой е той?

- Бих искала да започна с това, което се случи в Истанбул. Една жена, сирийка, постави бомба в сърцето на Истанбул, в такси, което уби 6 души и рани повече от 80. От тези 6 души, за съжаление, имаше и един баща и дъщеря, момиченце на 9 години, майка и дъщеря, и съпруг и съпруга. Следователно, хората в Турция много страдат в момента. Истинска травма е за всички ни, за цялата нация. Веднага след нападението и атентата Организацията за сигурност успя да залови жената, заедно с 21 души, за които беше установено, че са свързани с нападението. Всички показания на тези, които са задържани, показват, че всъщност това е планирано и изпълнено от ПКК, терористичната организация, по-конкретно този клон, който е в Сирия. Знаем, че има тероризъм. Ние сме се изправяли пред различни подобни групи- ИДИЛ, ПКК. Всички терористични групи знаем, че са все още налице, просто са отслабени, оттеглят се, покриват се, изчакват възможност за нападение. Именно това всъщност се случи в Турция.

- Говорейки за това как променяте стратегията си за борба с тероризма, виждаме информация, че част от хората, съпричастни към атентата, са влизали и излизали от България, и то подкупвайки български гранични служители. Потвърждавате ли тази информация – че тези хора са наели фирма, която прекарва незаконно бежанци през българска територия и благодарение на това са успели да напуснат Турция.

- Мога да ви кажа в този момент, че турските и българските власти, прокуратурата, полицията, разузнаването работят усърдно и в тясно сътрудничество, за да може да установим и заловим отговорните за това нападение. Не искам да навлизам в подробностите за оперативните начини на сътрудничество между двете държави, но вярвам, че ще доведе до резултати, до добра новина за двете ни държави.

- Потвърждавате ли информацията, че тази група, която е била задържана на българска територия, е подготвяла още атентати на територията на Турция или на ЕС?

- Не мога да кажа, че е вярно или не е вярно. Както казах, това е изключително чувствителна тема и е част от оперативното сътрудничество между двете страни и съжалявам, че не мога да отговоря директно.

- 500 евро, според тази информация, е струвало преминаването на границата между Турция и България, като подкуп. Потвърждавате ли, че имате такива оперативни данни?

- Откровено, не мога да коментирам. Изключително гореща тема е и много чувствителна. Има хора, които са загубили живота си, и предвид деликатността на операцията, моля да не ми задавате подобни въпроси за коментари по оперативните подробности.

- Разбирам, че това е максимумът, който можете да си позволите да направите, като публичен коментар. Но това, което ми направи впечатление на мен – непосредствено след атентата, сред всички съболезнования, които получихте и от България, и от останалите държави, турската страна заяви, че отказва да приема съболезнования, изразени от САЩ. Това са думи на вашия вътрешен министър. Защо?

- Преди всичко САЩ са съюзник на Турция, работим в сътрудничество с американските власти по много чувствителни случаи и има сериозни редовни връзки между външните министри на двете държави. Президентът Ердоган се срещна в Бали с президента Байдън миналата седмица и президентът Байдън изказа своите съболезнования за това ужасно събитие, за този инцидент. Относно тази реакция, емоционална, чувствителна – всъщност това е израз на десетилетия натрупвано чувство на разстройване от една страна и на народа, турския, и на правителството. Преди около десетина години, с появяването на „Ислямска държава“ в Сирия и с гражданската война в Сирия, тогава американските ни приятели предпочетоха да подпомогнат ПКК и по-конкретно този клон в Сирия. Предупредихме ги няколко пъти какви са опасностите да подкрепят терористична група да се бори с друга терористична група. В крайна сметка, ПКК с подкрепа на американските ни съюзници, се чувстваха подкрепени и засилени в Сирия. Успяха да създадат свои силни територии по границата с Турция и да интензифицира своите нападения над Турция, убивайки стотици души – доктори, учители, сестри медицински, военни и това продължава повече от 10 години, както ви казах.

- Друга трагедия – убийството на български граничен полицай, което се случи преди около две седмици край оградата на двете ни граници – каква нова информация можете да споделите за задържаните? Може ли да кажете, че те са били съпричастни към канал за бежанци, или пък са извършвали друга престъпна дейност?

- Първо, позволете да изразя своето искрено съчувствие и съболезнования за българския народ, за министерството на външните работи и за семейството – бях с тях, точно вчера със семейството на Петър, на господин Димитър и Керанка. За нас Петър е герой, защото той падна в борба за защита на границите на своята държава. И турската полиция го разглежда, като един брат, който също е загубил живота си. Нашата болка е толкова силна, колкото е и за българския народ. Веднага след това изключително неприятно събитие турските власти задържаха отговорния човек. Той вече е в затвора и бих искала да ви уверя, че ще бъде наказан сериозно за престъплението, което е извършил.

- Аз съм наясно колко много бежанци от Сирия, Ирак, от Афганистан има на турска територия. Какво мислите за тази ограда на нашата граница? Смятате ли, че тя е ефективна? Смятате ли, че нейното построяване беше добра идея?

- Бих искала да започна с това, което правим в Турция с другите граници – с Иран и Сирия. Ние сме инвестирали значително в споделената граница с Ирак и със Сирия. Над 1000 км стена вече е построена по източната и южната граница.

 - И тя ли е като мрежа, като на българо-турската граница, или вие строите стена?

- Мога да кажа, че е абсолютна стена от бетон с модерна технология и оборудване, с 300 електрооптични кули, сензори, термални камери, дронове за наблюдение плюс бронирани автомобил и наблюдение. А в Турция тази година сме заловили над 250 000 мигранти. През тази година по границата сме спрели 25 000 души. Така, че тази ограда определено не е достатъчна, но истинската преграда би била сътрудничество с Турция, в реално време да бъде засилена и подкрепена, това е единственият начин за превенция на нелегалната миграция. 

Гледайте цялото интервю във видеото.