През седмицата се стигна до напрежение в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“ заради пълната им блокада за ограничаване на коронавируса. До действията се стигна, след като властите приеха, че махалите са сред големите огнища у нас.

Един полицай от ромски произход представя своят гледна точка към случващото се в двата столични квартала и доказва, че в тази битка, няма място да предразсъдъци.

„Здравейте! Аз съм Севдалин Найденов, старши разследващ полицай съм и съм от ромски произход“, представя се служителят от органите на реда.

Снимка: btvnovinite.bg

„През цялата стълбица! Само началник и домакин не съм бил в полицията. Позната ми е материята - 30 години работя основно това. Майка ми и баща ми също са били милиционери и аз като тях съм започнал от милиционерското училище в Пазарджик“, разказва за своята кариера с усмивка Севдалин.

„Понеже майка ми е и по-дребничка, ставаше ми нейната униформа. Често се обличах -куртките, шапките - само че шапките на баща ми слагах, можеше малко да ми стърчеше, но все пак мъжката фуражка“, спомня си Севдалин.

„Вече се чудиха нашите: „Какво ще правиш? Накъде ще ходиш? Брат ти учи в Козлодуй, техникума по ядрена енергетика“. Викам: „Не, аз ще изкарам 10 клас тук и след това кандидатствам в милиционерското училище“. „Ами ако не те приемат?“. Викам им: „Ще ме приемат. Няма как да не ме приемат“, разказва полицаят.

Снимка: btvnovinite.bg

Така въпреки съмненията на баща си, Севдалин Найденов завършва и Академията на МВР. 49-годишният полицай от ромски произход чака 1 година, за да стане офицер. Но и разказва как  веднага се сблъсква с предразсъдъците.

„Идват офицери-отиват си, идват-отиват си. От други места да има свободни длъжности, вакантни длъжности - мене никой ме не търси! Като инспектор изкарах една година тука в районното в Козлодуй. И така стана, че се наложи да напусна“, разкрива Севдалин.

„Всяка седмица си намираха за нещо да ме накажат. Един от началниците, имаше произшествие, обажда се вечерта в пет и половина: „Трябва да се направи оглед. Трябва ми експерт!". Той се обажда по телефона и вика: „Ако този експерт не намери следите - аз ще те накарам да платиш бензина". Казвам: „Хубаво де, ще го платя, щом трябва", спомня си Севдалин.

Днес живее в село Бутан със съпругата си, две от децата си и внучето на дъщеря му, която работи в Швейцария. Внукът му също иска да стана полицай. Още от детската градина е разбрал, че има правила, които трябва да се спазват.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицай Найденов е не само глава на семейството, но и сред уважаваните мъже в местната ромската махала "Надежда".

„И като стане нещо, допитват се до мене и като кажат: "Ти знаеш! Ти си учил - трябва да знаеш!". Да, което не знам - ще прочета, ще ви кажа какво трябва да стане, как трябва да стане, но не мога да бъда вездесъщ“, споделя Севдалин.

Снимка: btvnovinite.bg

Разказва, че местните хора се съмняват в съществуването на коронавируса, но той им обяснява, че ако заразата я нямаше, нямаше да дават тези репортажи по телевизията от цял свят. Обяснява им, че не трябва да чакат да се влоши положението, за да си останат вкъщи.

И затова казва, че има и други правилни стратегии за проблема във „Факултета" и „Филиповци".

„Не бива така рязко да се спират нещата, защото - сами виждате - оня ден, четвъртък вечерта, масово хората от София си тръгват за село -  сложили си маските, седнали в автомобилите си и излизат от София, отиват си на село за празниците. А хората от "Филиповци" и "Факултета" – щрак, затворени: "Няма да ходите никъде!" Не иде така! Веднага ще си кажат "Ето, ние сме цигани - нас ни затвориха и казват: "Ама защо само циганите ги затварят, а не затварят и други?". Да, обособени са“, смята полицай Найденов.

„Полицаят, когато е местен и си е от населеното място - независимо, че има роднини - този човек си изкарва прехраната с тази професия. И като му каже "А, бе братовчед, на мене ми се правиш, сега трябва да ти пиша 300 лева акт, че си излезнал без маска навънка" и утре онези, преди да тръгнат ще рекат: "Ауу, ще направя мръсно на братовчеда - ще го накажат заради мене." Трак - слагат си маската“, обяснява Севдалин.

Снимка: btvnovinite.bg


„Престъпността няма етнос, няма цвят, има си и българи престъпници, цигани престъпници, власи престъпници, турци престъпници - всякакви.  Не може да делим престъпника на циганин българин турчин или влах.  Той е престъпник, престъпил закона“, категоричен е Севдалин.

„Законът, не само за мен, за всички е на първо място. Трябва да се спазва законът! Макар че понякога законът е, както казват всички юристи и преподаватели, които са ми преподавали – „Законът е малка врата в широко поле“. Но за да бъдем добре и всичко да е както трябва - трябва всичките да минаваме през тази врата“, категоричен е полицай Найденов.