Те го направиха. В края на седмицата депутатите приеха неограничено и безконтролно финансиране на политическите партии от физически и юридически лица.

Така на практика, народните представители казаха, че няма значение колко хора са гласували за теб, защото оттук нататък държавната субсидия ще е 1 лев на глас, а кои бизнесмени и компании ще гравитират около твоята партия. 

С един удар – няколко заека. Малките партии вече няма да имат особен шанс за осъществяване на политическа дейност с публични средства, а големите абсолютно законно ще могат да приемат милиони дарения от всякакви икономически субекти – от юридически лица, които участват в обществени поръчки, от държавни или общински фирми, до фирми, които работят в сфери, които са изцяло регулирани от държавата.

Тоест най-много дарения ще получават партиите на власт или онези, от които зависи властта.

Колкото е по-широк обръчът, толкова по-богата ще е партията. 

Общо взето ставаме свидетели на побългарен закон, който напълно отговаря на разбирането за политика, на тези, които в момента управляват страната. Но никой няма право да бъде недоволен, защото веднага ще получи ироничен отговор, че така "искал народът".

Като в онзи виц, в който юнак влязъл в пещерата да се бори с триглав змей. Чували се адски стенания и удари. Показал се юнакът със змейска глава в ръка и извикал –"Един на нула за юнака!". След малко се показал отново с още една глава – "Два на нула за юнака!", викал в делириум на фона на одобрителните възгласи на хората. Влязъл, за да отсече последната глава, но след малко се появил змеят с главата на юнака. И тихо казал: "Две на едно за юнака...".

Въпросът винаги е кой колко глави има. И дали изобщо мислим с главите си.

Но ако тръгнем много да мислим, веднага в обръщение ще бъдат пуснати разсейващи общественото внимание залъгалки, на които медиите да "клъвнат" – като за нуждата от намордници на кучетата, за мними външни заплахи - как северните народи ще ни вземат децата и всякакви разделящи обществото теми.

Но не мислете много. Спете. И пишете във фейса. Мислим си, че водим в резултата, но в съчетанието с обръчи, вече е един на нула за партиите, юнаци!