През целия ми живот досега, в световен мащаб не е имало такава криза, която да е засегнала цялото човечество. Така описа ситуацията с пандемията от COVID-19 в „120 минути“ 77-годишният бизнесмен Петър Манджуков. 

По думите му никой все още не може да даде точна прогноза за икономическите последици от вируса. 

„Богатството е относителна категория, аз съм имал късмета и шанса да бъда заможен човек. Човек не може да бъде заможен сам по себе си. Всеки се развива в дадено общество и всички ние имаме задължение към тази среда, в която сме имали възможност да получим нещо“, каза Манджуков. 

Бизнесменът обясни, че не бива да се бърза с разхлабването на противоепидемичните мерки и рестартирането на икономиката. Той даде пример с военната промишленост, в която той работи. 

„Никога досега, от Промените до днес, правителството не се е ангажирало с подпомагане на този бизнес, в който са заети около 15 хил. души. Когато един човек реши да прави собствен бизнес, той трябва да знае, че е поел риск и не трябва толкова да ревем от държавата“, коментира бизнесменът. 

Той посочи, че кризата е накарала обществото да промени отношението си към медиците. Манджуков посочи, че няма пазарна логика в изказването на премиера Бойко Борисов, че „трябва да продадат някой „Ролс-Ройс“, за да плати заплати на служителите си“. 

„Ако някой е направил така, че има голям доход и спазва законите в държавата, платил си е данъците – според всички права на демокрацията той може да разполага с тях, спрямо неговия морал“, каза още Манджуков. 

Бизнесменът дари шест линейки на ВМА, той призова всички заможни българи да бъдат солидарни с кризата и да помогнат. „Аз съм впечатлен, че пенсионери, полицаи, обикновени хора си дават всичките пари. Тези хора заслужават огромно уважение. В България има хора, които се възползваха от условията и придобиха големи заводи на ниски цени, затова те сега са големи длъжници на обществото“, посочи Манджуков.