Класическа шпионска група – така определи действията на обвинените в шпионаж бивши и настоящи военни генерал-майор Димо Гяуров, ръководител на Националната разузнавателна служба от 1997 до 2003-та година.

„От това, което аз видях от представените материали на пресконференцията онзи ден, имам пълната убеденост и няма никакво съмнение, че става дума за класическа шпионска група за снабдяване с военна, икономическа, стратегическа информация, която да даде възможност на разузнаващата страна от една страна да се сдобие с тайните на потенциален противник, какъвто се явява България, индиректно и цялото НАТО, и от друга страна да предприеме изпреварващи ходове на дипломатическия, на военния, на всякакъв друг фронт“, посочи Гяуров в разговор със Светослав Иванов в „120 минути“.

От представените от прокуратурата доказателства Гяуров си направил извода, че обвинените в шпионаж са действали на слабо оперативно ниво и дори го определи като „квартален шпионаж“.

„Но нека да сме наясно – това ни най-малко не омаловажава успеха на нашите служби. Напротив – считам, че това е изключителен удар по руската агентура, макар че за мен не това е агентурата. А това е част от нея. Не това е резидентурата. Този господин беше условно наречен „резидент“. Не той е резидентът. Той е ръководителят на една от групите на резидентурата. Резидентът най-вероятно стои в едно голямо бяло посолство в кв. „Изток“, коментира още той.

Гяуров не изключи вероятността в залавянето на обвинените в шпионаж да е станало с помощта на натовска и партньорска информация.

Чуйте целия разговор във видеото.